Aleksandar Kojić

Dirigent

O umetniku

Rođen u Novom Sadu, Kojić pripada vodećim dirigentskim imenima mlađe generacije. 

Posle završenih osnovnih i specijalističkih studija dirigovanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, usavršavao se na nekoliko različitih majstorskih kurseva: u Beogradu kod prof. Uroša Lajovica, Beču kod prof. Marka Stringera (Universität fűr Musik und darstellende Kunst, Wien), Majncu – kursevi iz horskog dirigovanja (prof. Ervin Ortner i Frider Bernius), Utrehtu – kursevi iz horskog dirigovanja (prof. Timoti Braun), kao i na radionicama za staru muziku (Helmut Riling – Majnc i Ton Kopman – Utreht).

U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na Italijanskoj operskoj akademiji koju je vodio Rikardo Muti.

Godine 2010. dobija poziv za mesto dirigenta u Operi Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu. 

Od avgusta 2012. do aprila 2014. bio je direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere.

Izvođenjem opere "Mileva", savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov obeležena je 150. godišnjica Srpkog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Ova opera je odvela Operu SNP na prestižan Operski festival ARMEL u Mađarskoj. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje na ovom festivalu, nakon čega je "Mileva" ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. godine.

Alkesandar Kojić je zaslužan za prvo izvođenje muzike Riharda Štrausa u Srpskom narodnom pozorištu (2014. izveden je Gala koncert sa odlomcima iz opera “Kavaljer s ružom“, „Ariadna na Naksosu“ i „Saloma“ a u povodu
obeležavanja 150. godina od rođenja kompozitora) kao i premijerno izvođenje kantate "Aleksandar Nevski" Sergeja Prokofjeva.

Povodom sto godina od rođenja Rudolfa Bručija (2017.) Kojić je premijerno izveo Bručijev balet "Katarina Izmailova".

Pored dirigovanja, Kojić se aktivno bavi orkestriranjem i aranžiranjem. Njegov celovečernji balet "Dama s kamelijama" na muziku iz Verdijeve "Travijate" otvorio je sezonu 2018/2019 SNP-a. 

Opera Isidora Bajića "Knez Ivo od Semberije" u Kojićevoj redakciji i orekstraciji premijerno je izvedena je 2015. SNP u Novom Sadu, a potom i na "Mokranjčevim danima" u Negotinu.

U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK "Ivana pl. Zajca" Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija), Državnom teatru u Braunšvajgu (Nemačka)...

Sarađivao je sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Zrenjaninskom, Subotičkom i Banjalučkom filharmonijom, Niškim simfonijskim orkestrom, Orkestrom "Češki virtuozi" iz Brna, Kamernim orkestrima "Kamerata akademika", Državnim orkestrom iz Braunšvajga (Nemačka).

Nosilac je šest godišnjih nagrada Srpskog narodnog pozorišta.

Osnovni podaci

Dirigent
Ansambl: Opera
Status: stalni član
Predstave na aktuelnom repertoaru Narodnog pozorišta: