Vesti

BALETSKI GALA KONCERT SA ISTAKNUTIM SOLISTIMA NARODNOG POZORIŠTA I GOSTIMA 22. JUNA

4 jun 2012

Baletski gala koncert sa istaknutim solistima i ansamblom Baleta Narodnog pozorišta i gostima biće održan 22. juna u 20 časova na Velikoj sceni.

Osim naših umetnika, predstaviće se prvaci Ansambla baleta Opere u Atini Evrikidi Isakidu i Aleksandar Neškov i prvaci Ansambla baleta Opere u Budimpešti Adrien Pap i Roland Libah.
Na programu će biti dueti i fragmenti iz predstava “Uspavana lepotica”, “Romeo i Julija”, “Don Kihot”, “Ko to tamo peva”...
Povodom koncerta, u Muzeju Narodnog pozorišta u četvrtak 21. juna, održana je konferencija za novinare kojoj su, pored nekoliko učesnika, prisustvovali ambasadori Grčke i Mađarske u Srbiji Dimostenis Stoidis i Oskar Nikovic, direktor Beogradskog festivala igre Aja Jung, upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović, direktor Baleta Brus Stajvel i maestro Đorđe Pavlović, v.d. direktora Opere.
Šef sektora marketinga Ljiljana Lazić Mihajlović kazala je da je suorganizator koncerta Beogradski festival igre (BFI), a pomoć pri njegovoj realizaciji pružili su Skupština opštine Stari grad, te ambasade Grčke i Mađarske.
Prema njenim rečima, kvalitetnim programom i uz učešće istaknutih baletskih umetnika, Narodno pozorište u saradnji sa BFI, ima za tendenciju da Baletski gala koncert tradicionalno pozicionira kao deo svog umetničkog repertoara.
Đurović se zahvalio svima koji su pomogli realizaciju ovog umetničkog događaja i izrazio nadu da će na koncertu uživati i izvođači i publika.
On je ukazao da bi sutrašnji gala koncert mogao, na neki način, predstavljati početak ozbiljnije saradnje sa baletom iz Grčke i Mađarske.
- Verujem da ovaj susret, kao i svi susreti, mogu doneti samo dobro. Čini mi se da će nastup naših gostiju, makar, otvoriti mogućnost da se naša saradnja odvija bolje, nego što je to bilo do sada, bez obzira što su vremena, u ekonomskom smislu, izuzetno teška - rekao je upravnik Narodnog pozorišta.
Đurović je napomenuo da Nacionalni teatar, uprkos kriznim vremenima, ima veoma dobru međunarodnu saradnju koja je, u međuvremenu, proširena sa “nekoliko novih potpisanih sporazuma”. On je podsetio na dobru saradnju koju dramski ansambl Narodnog pozorišta ima sa  “Novim teatrom” iz Budimpešte i Nacionalnim pozorištem Severne Grčke iz Soluna.
Stajvel je izrazio uverenje da će Baletski gala koncert “u budućnosti još više razvijati i rasti” i dodao kako želi da veruje da je taj skup “odlična prilika za sve igrače da sagledaju sopstvene kvalitete, kao i da razmene svoje informacije i iskustva”.
Stoidis je rekao da se nada uspešnom nastupu grčkih umetnika i naglasio da će njih dvoje, na neki način, “doneti jednu vrstu ohrabrenja” s obzirom na tešku političku i ekonomsku situaciju koja izvesno vreme vlada u toj zemlji.
- Događaji, kao što je predstojeći baletski koncert, omogućavaju jedno lepo razumevanje među ljudima i naravno donose ogromno zadovoljstvo za nas i za publiku. Učešće naših baletskih prvaka je u svakom slučaju jedan važan trenutak za unapređenje odnosa između Grčke i Srbije – istakao je Stoidis.
Nikovic je pozitivno ocenio dosadašnju kulturnu razmenu između Srbije i Mađarske i naglasio da se nada da će nastup Adrien Pap i Rolanda Libaha “u umetničkom smislu biti veoma bogat”.
Neškov, koji je rođen u Novom Sadu, kazao je da mu je veoma drago što mu se ukazala prilika da “posle dugo vremena” ponovo gostuje u Srbiji. On je rekao da veruje da će ovaj koncert postati tradicionalan i da će se “proširiti i na neke druge gradove”.
Pap i Libah, koji su pre nekoliko godina sa svojom baletskom kompanijom nastupali u Centru “Sava”, istakli su da su veoma uzbuđeni što ponovo gostuju u Beogradu i dodali da im je veoma drago što će ovoga puta biti u prilici da svoje umeće pokažu i na sceni Nacionalnog teatra.
U ime članova baletskog ansambla Narodnog pozorišta, novinarima se obratio solista Jovan Veselinović koji se zahvalio organizatorima što su uspeli u nameri da upriliče jedan ovakav koncert koji, kako je naglasio, predstavlja idealnu priliku “za sve naše igrače da porede svoje umetničke kvalitete, rame uz rame, sa prvacima iz drugih nacionalnih baleta”.
Dirigent Pavlović je rekao da je veoma zadovoljan što mu se ukazala prilika da sarađuje sa umetnicima iz inostranstva i istakao da će to biti još “jedna šansa da se razmene umetnička iskustva i različita viđenja umetnosti”.
Jung je kazala da su gala koncerti, naročito u teškim vremenima poput ovih, veoma popularni.
- Međutim, ono što nama još više treba, to je popularizacija baletske umetnosti. U tom smislu, ovakvi koncerti su idealna prilika za tako nešto – ocenila je nekadašnja uspešna balerina.
M.B.

Biografije Adrien Pap i Rolanda Libaha možete pogledati OVDE

Biografije Evrikidi Isakidu i Aleksandra Neškova možete pogledati OVDE

Program koncerta možete pogledati OVDE