Vesti

CIKLUS “SEĆANjA” 2. DECEMBRA POSVEĆEN REDITELjU HUGU KLAJNU

30 novembar 2011

U okviru ciklusa “Sećanja”, u petak 2. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta (18,00), biće održano veče posvećeno Hugu Klajnu (1894 - 1981), povodom tri decenije od njegove smrti.

Uspomenu na gospodina Klajna, doktora medicine, reditelja, profesora i šekspirologa,  evociraće reditelji Dimitrije Đurković i Nikola Veselinović,  teatrolog Ksenija Marković i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Predrag Bajčetić.
Ulaz je besplatan.
Klajn je rođen 30. septembra 1894. godine u Vukovaru.
Medicinu, kao učenik Sigmunda Frojda, doktorirao je 1919.godine na Medicinskom fakultetu u Beču.
Stalni reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 1945. godine.
Režirao je u  pozorištima u Sarajevu, Nišu, Skoplju, Mostaru, Banjaluci, Splitu...
Među najbolje predstave u njegovoj režiji ubrajaju se „Hamlet“ Šekspira, „Šuma“ Ostrovskog, „Gospoda Glembajevi“ Krleže, „Pobuna na Kejnu“ Vouka, „Živi leš“ Tolstoja“...
Klajn je bio i pozorišni kritičar, prevodilac i poznavalac Šekspirovih dela, pisac eseja i knjiga iz oblasti pozorišta: „Osnovni problemi režije“, „Šekspir i čoveštvo“, i „Pojave i  problemi savremenog pozorišta“ kojima udara osnove modernom i naučno-analitičkom teatru.
Dobitnik je nagrade Vlade FNRJ za režiju i Sedmojulske nagrade za životno delo.
Pedagoškim radom na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu (sadašnji Fakultet dramskih umetnosti) bavio se od 1949. godine kao profesor pozorišne režije.
Klajn je umro u Beogradu 2. decembra 1981. godine.
M.B.