Vesti

CIKLUS „SEĆANjA“, U PETAK 24. FEBRUARA, POSVEĆEN DIRIGENTU JOVANU ŠAJNOVIĆU

21 februar 2012

Ciklus „Sećanja“, koji će se održati u petak 24. februara u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta, biće posvećen dirigentu i nekadašnjem direktoru Opere Nacionalnog teatra Jovanu Šajnoviću (1924 – 2004).

Šajnović je rođen u Beogradu. Maturirao je u Trećoj muškoj realnoj gimnaziji, a u isto vreme diplomirao je i klavir na Muzičkoj školi „Stanković“, gde je od 1943. do 1946. bio nastavnik klavira, harmonije i kontrapunkta. Sve do odlaska na studije u Zagreb nastupao je kao koncertni pijanista.
Završivši Muzičku akademiju u Zagrebu, 1952. godine, zapošljava se u Operi Hrvatskog narodnog kazališta kao korepetitor. Posle toga postaje pomoćni dirigent, a potom i dirigent.
Dirigovao je u svim muzičkim centrima prethodne Jugoslavije. Gostovao je Austriji, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Češkoj, Rumuniji, Mađarskoj, SSSR-u, Engleskoj, Irskoj, SAD-u, Meksiku...
Od 1974. do 1978. godine bio je direktor Opere Hrvatskog narodnog kazališta. Godinama je bio gost dirigent u Zagrebačkoj filharmoniji.
U rodni grad se vraća 1984. godine kada dobija funkciju direktora Beogradske filharmonije na kojoj ostaje do 1989. godine. U tom periodu, bio je redovni profesor i šef katedre na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Od 1991. godine, radio je kao redovni profesor Fakulteta umetnosti u Prištini.
U periodu od 1993. do 1997. godine obavljao je funkciju direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Šajnović je dobitnik Vukove nagrade, Vidovdanske nagrade za univerzitetski doprinos, Nagrade RTS-a povodom 50 godina rada za vrhunska kreativna dostignuća...  
U programu, čiji će moderator biti pomoćnik direktora Opere Dragan Stevović, učestvovaće muzički kritičar Gordana Krajačić, prof. Biserka Cvejić, prof. Radmila Bakočević, prof. Nikola Rackov, prof. Jasna Šajnović i dirigenti Đorđe Pavlović, Ana Zorana Brajović i Stanko Jovanović.
M.B.