Vesti

CIKLUS “SEĆANjA” 27. 09. U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA POSVEĆEN PETRU BANIĆEVIĆU

21 septembar 2011

U okviru ciklusa “Sećanja”, u utorak 27. septembra u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta biće održano veče posvećeno dramskom umetniku Petru Banićeviću.

Nekadašnji prvak Drame Nacionalnog teatra, poznat po ulogama u delima svetskih i domaćih klasika, kao i po učešću u dvadesetak filmova i više od 50 televizijskih serija i drama, preminuo je 4. septembra 2006. godine u Beogradu, a sahranjen je, četiri dana kasnije, na Novom groblju.
Banićević, rođen u Nikšiću 1930. godine, studirao je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, u klasi profesora Raše Plaovića.
Tokom bogate glumačke karijere, igrao je na gotovo svim beogradskim scenama, a u Narodnom pozorištu, čiji član postaje 1954. godine, ostvario je više od 50 uloga.
Bio je Hamlet u “Hamletu”, Dimitrije u “Braći Karamazovima”, Kreont u “Caru Edipu”, Leone u “Gospodi Glembajevima”, Trigorin u “Galebu”, Alsest u “Mizantropu”, Vojvoda Draško u “Gorskom vijencu”, Volpone u “Volponeu”, Dimitrije u “Braći Karamazovima”, Nikola Pašić u “Apisu”.
Takođe, bio je i Spasoje Blagojević u “Pokojniku”, Serebjakov u “Ujka Vanji”, Taltibije u “Orestiji”, “Ilarion Ruvarac u “Je li bilo kneževe večere”, Henri Higins u “Pigmalionu”, Džejms Tajron u “Dugom putovanju u noć”, Džoni Patinmajk u “Sakatom Biliju”, Muškarac u “Čoveku slučajnosti”...
Ostvario je veoma zapažene uloge u filmovima “Biće skoro propast sveta”, “Sutjeska”,  “Snovi, život i smrt Filipa Filipovića”...
Igrao je u više od 50 televizijskih drama i serija – “Kapetan Mikula Mali”, “Banjica”, “Bolji život”, “Srećni ljudi”, “Četrdeset osma”, “Vuk Karadžić”...
Bavio se pedagoškim radom 15 godina, tokom kojih je izveo pet uspešnih glumačkih generacija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a vodio je i glumačku klasu na Akademiji umetnosti “Braća Karić” u Beogradu.
Za izuzetna glumačka ostvarenja, dobio je više prestižnih nagrada kao što su Oktobarska nagrada, nagrade “Trinaesti jul” i “Sedmi juli”, nagrada ”Milivoje Živanović”, Sterijina nagrada, nagrada MES-a u Sarajevu, nagrada za životno delo “Dobričin prsten”, nagrada “Raša Plaović”...
U programu učestvuju Slavko Milanović (dramaturg), Dobrila Stojnić (glumica), Ratko Božović (sociolog) i Zlatija Ivanović (glumica).
Za video produkciju biće zadužen Petar Antonović.
Ulaz je besplatan.
M.B.