Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PROMOVISANA MONOGRAFIJA O PETRU KRALjU

24 februar 2014

U okviru ciklusa "Promocije", u ponedeljak 24. februara, u Muzeju Narodnog pozorišta predstavljena je monografija o legendarnom glumcu Petru Kralju - “Kralj”, autorke Anite Panić.

Monografija, koju je objavio "Službeni glasnik", pisana je tako da fenomenološki predstavlja neobičnu ličnost jednog glumca, kao ostavštinu za budućnost. Sačinjena je od 15. poglavlja od kojih svako počinje sa citatom ovog velikog glumca koji je promišljao na različite teme o životu, glumi, porodici, prijateljima...
Takođe, monografiju čini i niz uzbudljivih priča ne samo njegovih kolega, glumaca, reditelja, pisaca, već i porodice - ćerke Milice, poznate pozorišne rediteljke, supruge Sonje, nekadašnje balerine i koreografa Narodnog pozorišta, studenata koje je učio o glumi i životu, prijatelja sa kojima je igrao tenis i košarku, obućara iz kraja, gazda kafanica u koje je svakodnevno odlazio.
Na promociji, pored autorke, govorile su teatrološkinja dr Dragana Čolić Biljanovski i dramske umetnice Stela Ćetković, Dragana Varagić i Aleksandra Nikolić koja je, između ostalog, kazala da je Kralj bio jedinstven i neponovljiv, i kao čovek i kao dramski umetnik.
- Svi znaju da nije odbio nijednu ulogu, nije odbio ni recitaciju na sahranama, nije odbijao ni govore na različitim manifestacijama... To je nešto što je njega činilo drugačijim od ostalih glumaca. Tim svojim neodbijanjem on se, prosto rečeno, multipicirao. Zbog toga ga, srećom, što bi se reklo, ima svuda, iza svakog ćoška. On je i dalje, tu negde, oko nas. Kad god, recimo, čujem njegov glas u odjavnoj špici emisije "Agape", mene to dira direktno u srce. Presrećna sam što sam imala tu čast da igram sa velikim Perom u nekoliko predstava - rekla je Aleksandra Nikolić.
U predgovoru monografije, koja sadrži oko 300 fotografija od kojih mnoge nikada nisu objavljene u javnosti, Anita Panić je napisala da ovo nije bajka, već priča o jednom Kralju, o vladaru pozorišne scene, čudesnih stihova i ljudske dobrote, i to od one posebne sorte, koja se retko sreće u ovom 21. veku.
- Živeo je Kralj u svom neobičnom kraljevstvu u neprestanoj potrazi za onim što je lepo. Uvek nas je svojom glumačkom igrom podsećao na to da u sebi nismo dovoljno odnegovali sposobnost da se radujemo i igramo. Bio je čovek sadašnjeg trenutka. Radio je svoj posao sa ubeđenjem da radi važan i složen posao. Kažu da se nikada nije nudio, ali ni pozive nije odbijao. Igrao je mnogo i u pozorištu i na na filmu i televiziji i to bez zamora, istrošenosti, ponavljanja. Bio je ubeđen da umetnost počinje tamo gde prestaje zanat. Kralj je čitav svoj glumački život posvetio misiji da publiku ne treba samo zabavljati, već i svojim ulogama, stavovima i razmišljanjem uvek iznova podsećati da je život samo jedan i da do poslednje scene treba sami da ga režiramo - podsetila je autorka Panić, televizijski autor, dokumentarista i pisac.
Odlomke iz monografije čitala je glumica Mirjana Đurđević, nekadašnja studentkinja Petra Kralja.
Kralj je rođen 4. aprila 1941. u Zagrebu, a preminuo je 10 . novembra 2011. godine u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
Stalni član Ateljea 212 bio je od 1968. do 1979, kada odlazi u slobodne umetnike.
Igrao je na scenama mnogih pozorišta, a najviše u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu u kojem je, još kao student, započeo karijeru statirajući u brojnim predstavama.
Prvu ulogu - Danajski ratnik, dobio je 1962. godine u predstavi "Okamenjeno more".
Na istoj sceni, kasnije je ostvario mnoge zapažene uloge u predstavama "Mefisto", "Kad su cvetale tikve", "Ujka Vanja", "Maksim Crnojević...
Na drugim scenama, takođe je ostvario niz velikih uloga - Hamlet (Hamlet), Trepljov (Galeb), Kapetan Kaka (Buzdovan), Strindberg (Noć tribada), Hadžislavković (Kosančićev venac 7), Lefevr (Madam San Žen), Ivan (Metastabilni Graal), Đorđe (Sveti Georgije ubiva aždahu), Vidosav Prokić (Očevi i oci), Norman (Garderober), Nikola (Doktor Šuster), Gospodin Žurden (Građanin plemić), Džek (Brana), Dugo putovanje u noć (Džejms), Matica (Andrija Gavrović), Kralj Pera (Uspavana lepotica), Baron Minhauzen (Baron Lagiša), David Štrbac (Jazavac pred sudom)...
Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući i "Dobričin prsten" za životno delo.
M.B.