Vesti

PROMOVISANA FOTO-MONOGRAFIJA DINE JONSEN “SKRIVENA LEPOTA”

21 novembar 2011

U okviru strateške saradnje Telenor fondacije i Narodnog pozorišta, a povodom Dana Nacionalnog teatra, u ponedeljak 21. novembra na Velikoj sceni predstavljena je reprezentativna foto-monografija pod nazivom „Skrivena lepota“, u čijem su sadržaju prikazani život i delo ove renomirane institucije i ukazano poštovanje prema kulturnim i umetničkim vrednostima i ljudima koji ih stvaraju.

Autor Dina Jonsen, fotograf sa velikim iskustvom u radu sa medijima, poklonila je pozorištu ovu monografiju želeći da tim činom doprinese unapređenju i bogaćenju kulturnog stvaralaštva u Srbiji.
- “Skrivena lepota” je moj način da se podsetimo da je klasičnoj kulturi potrebna naša pomoć i angažovanje u vremenu u kome dominiraju pop kultura i zabava. Rad na ovom projektu bio je čista radost i zahvalna sam zbog prilike da radim na ovako dragocenom materijalu. On je pružio i jedinstvenu priliku da se vidi i “nevidljivo”: ono što se dešava iza kulisa, probe, unutrašnji život pozorišta tokom sezone 2011 – rekla je Dina Jonsen koja je dvomesečni rad na foto-monografiji, urađenoj pod pokroviteljstvom Narodnog pozorišta, Telenor fondacije i Akademije umetnosti, počela 23. avgusta.  
Partnerstvo Telenor fondacije sa jednom od najuglednijih kulturnih institucija u Srbiji uspostavljeno je po ugledu na dugoročnu saradnju koju kompanija Telenor u Rusiji ima sa Boljšoj teatrom, kao i Narodnim pozorištem u Oslu.
Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović kazao je da značaj foto-monografije “leži u tome što ona na atraktivan i veoma komunikativan način promoviše i slavi umetnost na našim scenama”.
- Pritom, ovaj autorski projekat Dine Jonson pruža nam priliku da sagledamo sebe kroz poglede drugih, a ta spoznaja je, sa stanovišta identiteta umetnika i njegove umetnosti, izuzetno važna jer mi radi tih drugih i postojimo – istakao je upravnik Narodnog pozorišta.
Državna sekretarka u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva Snežana Stojanović Plavšić poseban akcenat usmerila je na uspešnu saradnju između Narodnog pozorišta i kompanije Telenor istakavši da su se, zahvaljujući njoj, “desile neke lepe stvari u Nacionalnom teatru, ali su se napravili i neki određeni pomaci u našem društvu”.
- Ova saradnja na odličan način promoviše koncept društveno-odgovornog poslovanja. Da nije preduzetništva, biznisa, inovativnosti i ekonomije, ne bi bilo ni razvoja ljudskog društva, ne bi se desile neke dramatične promene u ljudskom društvu... Utešno je znati da u današnje vreme, vreme ekonomske krize na globalnom nivou, postoje strane kompanije koje posluju u našoj zemlji. One, pored toga što zapošljavaju naše ljude, postaju i naše dobre komšije spremne da osluškuju potrebe našeg društva i da ulažu u njega – rekla je ona i precizirala da je jedna od njih, svakako i kompanija Telenor.
- Jedan od rezultata saradnje Narodnog pozorišta i Telenora, a reč je o donaciji, možda nije bila u tolikoj meri praćena “svetlima reflektora”, ali je svakako u živote nekih naših građana, u njihovu tamu, unela svetlost. To je donacija koja je omogućila da Narodno pozorište dobije sistem koji je pružio priliku slepim i slabovidim građanima Srbije, da u svom Nacionalnom teatru mogu da prate predstave. Zahvaljujem Narodnom pozorištu i kompaniji Telenor što su napravili ovakav pomak u našem društvu i uveravam vas da će Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva biti postojani partner u ovakvim i sličnim nastojanjima – kazala je gospođa Stojanović Plavšić.
U monografiji je, na 140 strana, predstavljen jedinstven opus fotografija velikana i mladih, talentovanih umetnika koji su obeležili prethodno, ali i sadašnje vreme pozorišta. Među njima su poznati glumci, solisti opere i baletski umetnici. Osim što prikazuje svima vidljive umetnike, monografija posebno ističe ljude bez kojih ne bismo uživali u svemu onome što nam pozorište nudi - poput koreografa, kostimografa, šminkera, članova orkestra. Pored ljudi, ona dočarava i prostor Narodnog pozorišta, njegovu scenu ispred i iza kulisa.
Posle svečanog programa, u okviru kojeg je izveden i balet “Songs” sa Ašhen Ataljanc, Milanom Rusom i Dejanom Kolarovom, u foajeima Narodnog pozorišta otvorena je istoimena izložba. Postavku, koju će publika moći da pogleda do 23. novembra, otvorila je prvakinja Nacionalnog teatra Ljiljana Blagojević.
M.B.

Prezentaciju foto-monografije možete pogledati OVDE