Vesti

Čuvena londonska muzička kuća „Deka“ ponovo objavila snimke sedam operskih predstava Narodnog pozorišta

19 februar 2019

Čuvena londonska muzička kuća „Deka“ odlučila je da posle 63. godine, ovoga puta,  sa kompletno digitalno remasterizovanim zvukom, ponovo objavi snimke operskih predstava u kojima su učestvovali solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reč je o operama „Boris Godunov“ i „Hovanščina“ Modesta Musorskog, „Snjeguročka“ Nikolaja Rimskog Korskaova, „Pikova dama“ i „Evgenije Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog, „Knez Igor“ Aleksandra Borodina i „Ivan Susanjin“ Mihaila Glinke koji su 1955. godine bile snimljene na magnetofonu, sa stereofonskim zvukom.

Izvođenjem prve četiri opere dirigovao je Krešimir Baranović, a ostalim Oskar Danon.

Kao jedini razlog zašto su posle toliko godina ponovo objavljeni, „Deka“ je navela da je reč o odličnim snimcima!

Poznato je da je osim „živih“ gostovanja u Evropi, kojima se Opera Narodnog pozorišta proslavljala između 1954. i 1969. godine, popularnosti znato doprinosila i snimljena ploča na kojoj su bile pomenute opere.

Pevano je na ruskom jeziku, a snimano u Domu kulture „Braća Stamenković“ pod nimalo lakim uslovima, iako je „Deka“ donela elektronsku tehniku iz Londona.

Uprkos tome, rezultat je bio sjajan i 1956. godine, u Parizu je dodeljen Gran pri našoj „Hovanščini“ kao najbolje smimljenoj gramofonskoj ploči jedne opere u prethodnoj godini.

Ta nagrada podigla je interesovanje i ljubitelja opere i operskih stručnjaka, pa je naše izvođenje „Hovanščine“ na prvom gostovanju Opere Narodnog pozorišta u Parizu (1956.) bilo zaista zadivljujuće.

O tome svedoči i podatak da je parisko pozorište Šanzelize dve večeri zaredom bilo prepuno,  a operu je direktno prenosio Radio Pariz. 
M.B.