Vesti

DELEGACIJA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU POLOŽILA CVEĆE NA GROBOVE ŽIVANA SARAMANDIĆA I MILIVOJA ŽIVANOVIĆA

2 april 2015

Povodom godišnjice rođenja dvojice vrhunskih srpskih umetnika Živana Saramandića i Milivoja Živanovića, delegacija Narodnog pozorišta položila je cveće na njihove grobove u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.
Počast čuvenom operskom pevaču Saramandiću (2. april 1939. – 30. januar 2012.) odao je v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, dok su se senima slavnog glumca Živanovića (2. april 1900. - 15. novembar 1976.), osim Savića, poklonili i članovi ansambla Drame Lepomir Ivković, Zoran Ćosić i Boško Puletić.
Cveće na Živanovićev grob položili su i njegova sinovica Mirjana Mokranjac i pomoćnik gradonačelnika Požarevca Gordan Bojković.
Saramandić, dugogodišnji prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, tokom duge i bogate karije ostvario je niz značajnih uloga basovskog faha u operama Knez Igor (Končak, Galicki), Moć sudbine (Gvardijan), Faust (Mefisto), Nabuko (Zaharija), Seviljski berberin (Don Bazilio), Knez od Zete (Ivo Crnojević), Ernani (De Silva), Don Karlos (Filip, Veliki Inkvizitor), Porgi i Bes (Kraun), Evgenije Onjegin (Knez Grjemin), naslovne uloge u operama Boris Godunov, Ivan Susanjin, Don Kihot...
Ovaj veliki umetnik, gotovo do asketizma posvećen umetnosti, nastupao je na najlepšim i najznačajnijim operskim scenama u svetu, poput Boljšog teatra i Karnegi hola, te na prestižnim scenama u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Berlinu, Parizu, Dablinu...
Bio je i vrstan interpretator crnačkih duhovnih pesama, a naročito je bio poznat po svojim interpretacijama ruskih narodnih pesama iz repertoara Šaljapina, koje je pevao i u SSSR-u, na više od 500 koncerata.
Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada kao i Posebnog priznanja za doprinos kulturi Republike Srbije.
Živanović, rođen u Požarevcu, započeo je glumačku karijeru veoma rano, u putujućim trupama. Bio je prvak Drame Narodnog pozorišta u drugoj i (delimično do prelaska u JDP) trećoj etapi delatnosti te Kuće.
Živanović je imao snažan talenat prodorne i markantne individualnosti, velikog formata, sa dubokim uživljavanjem u psihu, emocionalni svet i prirodu likova koje je interpretirao; sa uspehom igrao i tragične i komične uloge.
Bio je prvi strani glumac dobitnik Medalje Stanislavski, 1966. godine u Moskvi...
U Narodnom pozorištu u Beogradu ostvario je značajne uloge u predstavama „Podvala“ (Vule Pupavac), „Gospođa ministarka“ (Čeda Urošević), „Preko mrtvih“ (Stevan), „Dušan, mladi kralj“ (Dušan), „Antigona“ (Kreont), „Otelo“ (Otelo), „Zločin i kazna“ (Porfirije), „Idiot“ (Rogožin), „Sirano de Beržerak“ (Sirano)...
Svakog 2. aprila, od 1995. godine kada su ustanovljene, u Požarevcu počinju Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, koje se održavaju u čast i slavu glumačkog poziva i trajnog sećanja na velikana srpske glumačke scene Milivoja Živanovića.
M.B.