Vesti

DRAMA "KOVAČI", 11. MAJA BIĆE DOSTUPNA I KORISNICIMA SRPSKOG ZNAKOVNOG JEZIKA

9 maj 2014

Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ), u partnerstvu sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda (GOGB), a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, od aprila 2014. godine realizuje projekat „Inkluzivna kultura – uključivanje gluvih i nagluvih osoba u društvenu zajednicu putem dostupnih kulturnih sadržaja“.
Projekat ima za cilj povećanje nivoa socijalne uključenosti i smanjenje socijalne barijere prema gluvim i nagluvim osobama kroz dostupne sadržaje, prevedene na srpski znakovni jezik.
Tokom maja i juna će, u sedam beogradskih ustanova kulture, predstave i muzejske postavke biti učinjene dostupnim korisnicima i korisnicama srpskog znakovnog jezika.
Prva predstava koja će biti prevedena na srpski znakovni jezik jeste drama „Kovači“ Miloša Nikolića, koja je na repertoaru Scene Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, 11. maja 2014. godine u 20,30 sati.
Na ovaj način će pripadnici i pripadnice zajednice Gluvih imati priliku da, na svom jeziku, prvi put prate predstavu Nacionalnog teatra i time budu ravnopravno uključeni u društvenu zajednicu.
Predstavu je režirao Stefan Sablić, a u podeli su Branko Vidaković (Peter), Milenko Pavlov (Aca), Zorica Mirković (Lujza) i Dragan Nikolić (Ivan).
M.B.