Vesti

ERIK EMANUEL ŠMIT GOST NARODNOG POZORIŠTA 26. MAJA

20 maj 2011

Slavni francuski dramski pisac Erik Emanuel Šmit, koji će narednih dana boraviti u Beogradu u okviru kulturne manifestacije „Molijerovi dani“, biće gost Narodnog pozorišta u četvrtak 26. maja.

Na konferenciji za novinare, održanoj 20. maja, direktorka Francuskog instituta u Srbiji Paskal Delpeš je kazala da je Šmit već godinama „prava zvezda“ srpskih pozorišnih scena s obzirom da se na repertoarima raznih teatara igra više njegovih komada – „Zagonetne varijacije“, „Posetilac“, „Frederik ili bulevar zločina“, „Oskar i mama Roz“, „Mali bračni zločini“...  
Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović koji je 1998. godine na Sceni “Raša Plaović” režirao i danas rado gledan komad “Zagonetne varijacije”, rekao je da je taj savremeni dramski autor, uz Ronalda Harvuda, “možda, najigraniji strani pisac u Srbiji”.
On je podsetio da je Šmit prisustvovao premijernom izvođenju iako je ono bilo održano u vreme “kada Srbija i Beograd nisu bili omiljena destinacija evropskim intelektualcima, već prostori koje je, možda, valjalo zaobići”.
Đurović je najavio da će se Šmit, 26. maja u 11 časova u Muzeju Narodnog pozorišta, susresti i razgovarati sa rediteljima i glumcima iz predstava „Zagonetne varijacije“ i „Mali bračni zločini“, nastalih po njegovim tekstovima, a koje se igraju na Sceni “Raša Plaović”.
Tom prilikom, u ime Kuće, Đurović će slavnom gostu uručiti Pečat Narodnog pozorišta koji se dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu te značajne kulturne institucije.
Upravnik Nacionalnog teatra je dodao da će Šmit istog dana, u 20,30 časova, prisustvovati izvođenju najnovije dramske predstave „Mali bračni zločini“ koja je premijerno odigrana 16. aprila.
Između ta dva događaja, prema rečima gospođe Delpeš, na Sceni „Raša Plaović“ u 18 časova, u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji biće održan susret sa priznatim francuskim piscem. Razgovor, koji će voditi Ivana Dimić, biće simultano prevođen, a ulaz je slobodan.
Šmit je rođen 1960. u Lionu.
Tokom studija izučavao je muziku i književnost.
Godine 1983. diplomirao je filozofiju na Ecole Normale Supérieure, a 1987. je i doktorirao.
Šest godina kasnije, posle sjajnih odziva na njegov književni rad, odlučuje da se potpuno posveti pisanju.
Šmit je pre svega pozorišni pisac.
Dobitnik je nagrade Francuske akademije nauka za celokupno pozorišno delo, a mnogi njegovi komadi, od prvog, izvedenog 1991, pa do danas, višestruko su nagrađivani, sa još mnogo više nominacija.
Tokom tri meseca, za svako izvođenje Zagonetnih varijacija tražila se karta više. Tada su otkupljena prava za prikazivanje u mnogim zemljama - Finska, Grčka, Japan, Poljska, Argentina, Rusija... Svuda su u glavnoj ulozi čuveni, najbolji glumci nacionalnih glumišta.
I sve tri novele koje čine Trilogiju nevidljivog – Oskar i gospođa u ružičastom mantilu, Gospodin Ibrahim i cvetovi Kurana i Milarepa, izvode se na pozorišnim scenama Francuske, ali i Velike Britanije, SAD, Nemačke...
Šmitov uspeh zasniva se na sposobnosti da majstorski postavi zaplet o promišljanju vere, o traganju za istinom i samospoznajom, ili o prefinjenim psihološkim odnosima i složenom unutrašnjem životu "običnih" i manje običnih ljudi, koji za njega nikad ne mogu biti obični.
M.B.