Vesti

GLUMCIMA NARODNOG POZORIŠTA BRANKU JERINIĆU, MARIJI VICKOVIĆ I KALINI KOVAČEVIĆ URUČENE „ZLATNE ZNAČKE“

10 maj 2017

Nagrada „Zlatna značka“, za doprinos razvijanju kulturnih delatnosti u Srbiji, koju dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, uručena je glumcima Narodnog pozorišta u Beogradu Branku Jeriniću, Mariji Vicković i Kalini Kovačević na svečanosti održanoj u sredu 10. maja na Sceni „Raša Plaović“.
Ove godine dodeljeno je ukupno 50 priznanja, a među dobitnicima se nalaze i drugi istaknuti umetnici, muzičari, glumci, slikari, književnici, profesori, novinari, privrednici iz Srbije i dijaspore...
Jednoglasne odluke, na sednici održanoj 24. aprila, doneo je žiri kojim je predsedavao prof. Milovan Vitezović, a članovi su bili književnik Marija Bišof, muzički urednik Uroš Dojčinović, menadžer u kulturi Olga Milojević i reditelj Slavenko Saletović.
Umesto Marije Vicković, koja je zbog profesionalnih obaveza bila sprečena da prisustvuje svečanosti, priznanje je u njeno ime preuzela Kalina Kovačević.
Nagrada, koja se sastoji od pozlaćene značke i povelje - grafičkog lista, ustanovljena je 1976. godine.
M.B.