Vesti

„Gospođa ministarka“ HNK „Ivana pl. Zajca“ iz Rijeke gostuje 20. juna (20,00) na Velikoj sceni

18 jun 2021

Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ iz Rijeke gostovaće 20. juna, na Velikoj sceni (20,00) sa predstavom „Gospođa ministarka“, po tekstu Branislava Nušića, u adaptaciji, režiji i izboru muzike Tatjane Mandić Rigonat, rediteljke Narodnog pozorišta.

Projekat je posvećen nacionalnoj prvakinji Oliveri Baljak koja ovom predstavom u ulozi Živke Popović slavi 40 godina umetničkog rada u tom pozorištu.

„Gospođa ministarka“, kultno delo srpskog komediografa Branislava Nušića, svoju poslednju premijeru u riječkom Kazalištu je imala pre 60 godina. 
Ova predstava otvara ovogodišnje Sterijino pozorje, a pozvana je i na mnoge festivale u regionu. 

U predstavi se, između ostalih, koristi i pesma Momčila Bajagića po stihovima Dušana Kovačevića „Pada vlada“ iz filma „Profesionalac“ i kompozicija Dejana Petrovića „Vrteška“. 

U komadu se govori ekavicom, a lektor i savetnica za scenski govor bila je dr Ljiljana Mrkić Popović uz pomoć glumice Vjera Mujović koja je bila saradnik. 

„U briljantnoj i razigranoj režiji Tatjane Mandić Rigonat i izvrsnoj scenografiji Stefana Katunara, u izvedbi hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca nakon 60 dugih godina premijerno je odigrana Nušićeva „Gospođa ministarka“. Smeh, ponekad gorak, ostavio je duboki trag u publici koja je snažnim i srdačnim pljeskom i povicima „bravo“ nagradila ovu izvrsnu predstavu koju smo dugo čekali“, izvestio je Radio Rijeka nakon premijere.