Gostovanje  monodrame „Nenapisana pisma“ u izvođenju Vanje Milačić, 3. decembra na Sceni „Raša Plaović”

3 decembar 2021

Monodrama „Nenapisana pisma“ u izvođenju glumice Vanje Milačić, gostovaće 3. decembra (20,00) na Sceni „Raša Plaović”.

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka je oživela lik Nadežde Petrović u svom tekstu Nenapisana pisma, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, u saradnji sa beogradskom kućom FAME Solutions. 

Natašu Radulović, pozorišna publika prepoznaje po režijama u više gradova Srbije, i evropskim gostovanjima, poput Moskve, Jekaterinburga, Pariza, Hanovera, a među predstavama izdvajaju se „Ključevi od Leraha" u Beogradskom dramskom pozorištu, „Duet za solistu" u Narodnom pozorištu Sombor, „Božji ljudi" u Pozorištu „Bora Stanković" Vranje i „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri" u Teatru Vuk. 

Predstava je premijerno odigrana 11. oktobra u Domu Kulture u Čačku, povodom  148 godina od rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović. 

Lik Nadežde Petrović poveren je Vanji Milačić, koja je tim povodom izjavila: „Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje grada Čačka i njegovih građana, da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti.” 

Nataša Radulović, Milkica Miletić i Vanja Milačić samo predvode veliki ženski tim koji stoji iza ove predstave. Scenografiju je uradila Marija Lukić Shabby Chic Design iz Čačka, kostim Marta Čkonjević studentkinja na dizajnu i oblikovanju tekstila na univerzitetu u Ljubljani, a originalnu muziku napisala je Ana Krstajić, kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija Stvara, dok dizajn potpisuje Ana Krbanjević dizajnerka iz Beograda. 

Inspicijent predstave je Sanja Mimica. 

Predstava je realizovana uz svesrdnu pomoć Grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Umetničke galerije Nadežda Petrović, Nacionalne platforme Srbija Stvara i Doma kulture Čačak. 

 

Galerija