Vesti

HUMANITARNI KONCERT "MLADI ZA MLADE JAPANA" 8. MAJA NA VELIKOJ SCENI

28 april 2011

Humanitarni koncert Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ pod nazivom „Mladi za mlade Japana“, biće održan na Velikoj sceni u nedelju 8. maja u 20 časova. Kao specijalan gost, nastupiće mladi ruski umetnik Aleksandar Sinčuk (klavir).

Program:
 
• Franc Šubert: Sonata a-mol, op. 143 (Aleksandar Sinčuk)
• Sezar Frank: Preludijum, koral i fuga (Aleksandar Sinčuk)

Pauza
 
• V.A. Mocart: Uvertira za operu "Figarova ženidba" (Filharmonija mladih "Borislav Pašćan")
• V.A. Mocart: Koncert za klavir i orkestar Ce-dur K.467 (Aleksandar Sinčuk i Filharmonija mladih "Borislav Pašćan")
• Svetislav Božić: "Ishod" - ciklus za simfonijski orkestar (Filharmonija mladih "Borislav Pašćan")
 
Dirigent Đorđe Pavlović


Filharmonija mladih “Borislav Pašćan” jedina je omladinska filharmonija koja radi u Beogradu. Osnovana je 1978. godina na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su izučavali dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Datum osnivanja je ujedno i datum prvog koncerta u Domu omladine - 17. januar 1978. godine.Tokom svih ovih godina, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“, zabeležila je brojne nastupe u najznačajnijim muzičkim centrima Evrope, često i pred više hiljada gledalaca, a dobitnik je i brojnih vrednih nagrada i priznanja. Mnogi umetnici koji su prošli kroz filharmoniju, ostvarili su značajne muzičke karijere u zemlji i inostranstvu. Filharmonija danas okuplja najnadarenije mlade muzičare, polaznike srednjih muzičkih škola i Muzičkih akademija. Maestro Pavlović, član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, je osmi dirigent od osnivanja filharmonije.

Aleksandar Sinčuk (Aleksandr Nikolaevič Sinčuk), student pete godine Moskovskog državnog konzervatorijuma P.I.Čajkovski,  u klasi profesora V.V. Pjaseckog, rođen je 27. jula 1988. u gradu Nahodka, u Primorskom kraju u Rusiji. Sa 7 godina počeo je da se bavi muzikom i klavirom u dečijoj umetničkoj školi grada Veliki Kamen u klasi Elene Kulikove. Već sa 9 godina počeo je da učestvuje u raznim opštinskim takmičenjima za mlade pijaniste na kojima je više puta osvajao prve nagrade. Od 2000. godine Aleksandar je učenik zaslužne narodne umetnice Rusije, profesora Dalekoistočne akademije umetnosti, Izolde Zemske. Ona ga je spremila za njegovo prvo značajno takmičenje. Na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Vladivostoku, u martu 2002. godine, Sinčuk je postao laureat prve nagrade.
U avgustu 2002. Aleksandar je učestvovao u masterklasovima Desete mađunarodne kreativne škole Nova imena u Suzdalu, gde je dobio obuku kod Nauma Štarkmana, zaslužnog narodnog umetnika Rusije, akademika i profesora na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski.
Već sledećeg meseca, u septembru 2002,  Aleksandar je primljen u Centralnu muzičku školu pri Konzervatorijumu Čajkovski, u klasu profesora Nine Makarove.
Januara 2003. Sinčuk kao učesnik Petog međunarodnog takmičenja Marije Judine u Peterburgu, osvaja  prvu nagradu. U  januaru 2004. prvu nagradu osvaja i na Drugom ruskom otvorenom takmičenju mladih muzičara u Hanti-Majasku. Zatim, aprila 2004, postaje pobednik međunarodnog takmičenja Umetnost 21 veka u Kijevu. U novembru 2005, na Četvrtom međunarodnom takmičenju K. N. Igumnova, Sinčuk je takođe prvonagrađeni.
Tokom obuke u Vladivostoku, Aleksandar je više puta imao solističke koncerte u gradovima Dalekog istoka, u Japanu i Koreji. Takođe je nastupao i sa Tihookeanskim orkestrom u Kamernom teatru u Vladivostoku, sa kojim je svirao Prvi koncert Mendelsona u maju 2002 i Prvi Šopenov koncert u januaru 2005.
Aleksadndar Sinčuk je bio stipendista fonda Ruska izvođačka umetnost 2003. i 2005. Programa predsednika Ruske Federacije Mladi talenti 2002. i 2004.
Dok je pohađao Centralnu muzičku školu, Aleksandar je koncerte izvodio u salama Moskovskog konzervatorijuma i u Međunarodnom domu muzike. U oktobru 2004. samostalno je nastupao na nekoliko koncerata u Antaliji (Turska); u martu 2005. u Neftejugansku. Takođe je kao samostalni izvođač nastupao i u Tanjejevljevom zalu Vladimirske  filharmonije, gde je februara 2006. izveo Šopenov Prvi koncert, a decembra iste godine solistički koncert. Istog meseca samostalno je nastupio i u moskovskoj koncertnoj sali Na kislovke. Zatim je, 18. marta 2007. u sali Ivanovske filharmonije,  održao solistički koncert.
Na Drugom međunarodnom takmičenju mladih pijanista i pijanista Centralne muzičke škole, Međunarodni dobrotvorni fond Vladimira Spivakova dodelio je Aleksandru put u Švajcarsku, kao učesniku međunarodnog masterklasa u Cirihu gde je dobio obuku od istaknutog profesora bazelske Muzičke akademije, Rudolfa Brukbindera. Od tada je učesnik u koncertnim programima Spivakovog fonda.
Pošto je 2006. maturirao sa počastima u Centralnoj muzičkoj školi, Aleksandar stupa na Konzervatorijum Čajkovski na instrumentalni odsek u klasu zaslužnog umetnika Ruske Federacije, profesora V. V. Pjaseckog.
Od septembra 2006. Aleksandar je stipendista fonda Vladimira Spivakova. Kao članu grupe mladih pijanista fondacije Vladimira Spivakova biva mu dodeljen put u Italiju (Verona, Firenca), koji je organizovao rusko-italijanski forum-dijalog, a koji je sproveden pod upravom Administracije predsednika Ruske Federacije. U periodu od 2006. do 2008 godine Aleksandar Sinčuk je učestvovao u velikom broju  dobrotvornih koncerata fonda Vladimira Spivakova u različitim gradovima širom Rusije.
Od 2007. Aleksandar kao počasni gost nastupa na koncertima međunarodnog festivala „Akordi Hortice” u Zaporožju (Ukrajina). Tamo je nastupao sa Akademskim simfonijskim orkestrom u sali M. I. Glinke pod dirigentskom palicom zaslužnog umetnika Ukrajine Vjačeslava Ređe. Takođe je nastupao i kao samostalan izvođač. 20. aprila 2007. na Trećem međunarodnom festivalu duhovne muzike „Hristos Voskrese”, Aleksandar je sa Zaporoškim Akademskim orkestrom izveo Treći koncert (c-moll op.30) Rahmanjinova.
Kao član delegacije mladih muzičara učestvovao je i na otvaranju koncertne sale u Puškinovom domu u Londonu.
U avgustu 2007. i januaru 2008, zahvaljujući podršci fonda Vladimira Spivakova, je izveo više solističkih koncerata i u Beogradu.
U septembru 2007, nastupao je u Maloj sali Sofijske filharmonije (Bugarska).
U oktobru 2007, kao član grupe mladih muzičara, izveo je nekoliko dobrotvornih koncerata u različitim gradovima Izraela, od kojih i neke sa Ranskim simfonijskim orkestrom pod upravom dirigenta Nira.
Istog meseca održao je i solistički koncert u muzeju Svjatoslava Rihtera.
Sa Zaporoškim simfonijskim orkestrom nastupio je ponovo i u maju 2008. kada je u sali M. I. Glinke održao još i solistički koncert.
U junu 2008. Aleksandar Sinčuk osvaja prvu nagradu na Četvrtom međunarodnom konkursu Sergeja Rahmanjinova, Diplomu za najbolje izvođenje dela Rahmanjinova, i specijalnu nagradu: resital u Karnegi holu u koncertnoj sezoni 2008/2009.
Debitantski, solistički koncert u Karnegi Holu održan je 11. februara 2009.
U periodu od januara do marta 2010, Aleksandar Sinčuk je učestvovao kao solista u turneji Moskovskog radio orkestra po Americi. Na turneji je održao 33 koncerta, a na programu su bili Čajkovski Prvi koncert b-mol, op.23 i Rahmanjinov Drugi koncert c-mol op.18 i Rapsodija na temu Paganinija a-mol op.43.
Danas nastupa u Moskvi, Peterburgu, gradovima širom Rusije, Evrope i SAD.