Vesti

ODRŽAN HUMANITARNI KONCERT "MLADI ZA MLADE JAPANA"

8 maj 2011

Filharmonija mladih "Borislav Pašćan" i specijalni gost, mladi ruski pijanista Aleksandar Sinčuk, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, održali su u nedelju, 8. maja na Velikoj sceni humanitarni koncert "Mladi za mlade Japana".

Prvi deo koncerta pripao je mladom i veoma talentovanom gostu iz Rusije koji je prvo izveo Šubertovu kompoziciju Sonata a-mol, op. 143, a potom i “Preludijum, koral i fugu” Sezara Franka.
Filharmonija mladih "Borislav Pašćan", jedina omladinska filharmonija u Srbiji, koja od osnivanja okuplja najnadarenije mlade muzičare, učenike srednjih muzičkih škola i muzičkih akademija, otvorila je drugi deo koncerta Uvertirom za operu "Figarova ženidba" Volfganga Amadeusa Mocarta.
Sinčuk, student pete godine Moskovskog državnog konzervatorijuma Čajkovski, laureat brojnih međunarodnih takmičenja mladih pijanista, izveo je u nastavku, zajedno sa Filharmonijom mladih, Mocartov Koncert za klavir i orkestar Ce-dur K.467.
Koncert je završen kompozicijom "Ishod" - ciklus za simfonijski orkestar Svetislava Božića u izvođenju Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”.
Publika je mlade muzičare i ruskog pijanistu Sinčuka nagradila dugotrajnim i srdačnim aplauzom.
M.B.