Vesti

JEDAN / savremeni balet Sanje Ninković

7 oktobar 2019

JEDAN

Produkcija Udruženja baletskih umetnika Srbije

nagrada Ohrabrenje

 

koreografija i režija: Sanja Ninković

muzika: Maja Ćurčić, Marko Đukić

asistent koreografa: Maja Bajčetić

kostim i scenografija: Sanja Ninković u saradnji sa učesnicima

 

igrači: Dejan Kolarov, Ivana Savić Jaćić, Brankica Mandić, Miloš Marjan, Olga Olćan, Miloš Živanović, Dušan Milosavljević, Sanja Ninković, Ana Ivančević

glumica: Aleksandra Bibić Kolarov

 

vizuelni  identitet: Radoman Durković

fotografija: Stanko Đalić

tekst: Sanja Ninković u saradnji sa učesnicima, po scenariju filma Jastog

specijalna zahvalnost: Uni Novosel – za izradu slikarskog platna korišćenog u scenografiji, Aleksandru Jaćiću – za izradu trejlera za predstavu, Snežani Ignjatović – za izradu kostima

 

Reč autora

Predstava Jedan inspirisana je temom filma Jastog, savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca u distopijskom društvu u kom je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera. Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, nadjačava se sa pritiscima koje on sam sebi nameće.

Način na koji živimo i organizujemo svoj život po obrascima društva, često nas sputava da uvidimo apsurdnost nečega što u svakodnevnom životu smatramo normalnim. Kada zamislimo neke obične situacije, u mislima ih dovedemo do ekstrema i onda posmatramo tako mikroskopski uvećane, tada se otvara novi ugao gledanja i počinjemo da se pitamo: Da li postoji drugi način? Kako da se osetim slobodnim u svom izboru?

Možda nećemo moći da nađemo odgovor, ali pitanja će odzvanjati u mislima.

Ako treba da izaberete između pretvaranja da imate osećanja koja nemate i da nemate osećanja koja imate - šta biste odabrali?

 

Trajanje predstave: 65 minuta
Premijerno izvedeno: 07.10.2019. u Narodnom pozorištu u Beogradu

 

SANjA NINKOVIĆ (1983), po završetku Baletske škole Lujo Davičo, postaje član Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Zvanje solista II dobija 2010. godine.

Na matičnoj sceni ostvarila je zapažene solističke uloge u baletima savremenog i klasičnog repertoara: Ko to tamo peva, Jesenje cveće, Posvećenje proleća, Songs, Aleksandar, Limeni doboš, Step lightly, Šest plesova, Interval, Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Bajadera, Pahita, Kopelija, Krcko Oraščić itd. Gostujući je član Bitef dens kompanije, a bila je angažovana i u baletima Opere i teatra Madlenijanum.

Dobitnica je priznanja Udruženja baletskih umetnika Srbije - nagrade Nataša Bošković za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila  za ulogu Svanildinih drugarica u predstavi Kopelija (2016), Smiljana Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju iz oblasti savremene umetničke igre za predstavu Yesterday, seti se da zaboraviš  Bitef dens kompanije (2013), Dimitrije Parlić kao član ansambla predstave Step lightly za izuzetnu umetničko tehničku interpretaciju (2010), i Pohvale Narodnog pozorišta za rezultate u radu od posebnog značaja (2007, 2010, 2013).

Dobitnica je Nagrade žirija kritike i nagrade Ohrabrenje na 22. Festivalu koreografskih minijatura, za svoj debitantski koreografski rad Subjektivno.

Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Beogradu, Odsek - Produkcija u umetnosti i medijima.

 

MAJA ĆURČIĆ je kompozitorka i nastavnica muzike iz Beograda. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Odsek - Opšta muzička pedagogija. Autorka je muzike za filmove Vetar, Kamerna ljubav; predstavu Ka Suncu: Bajka o dečaku i ljudima koji se plaše, kao i muzike za različite TV formate, audio-vizuelne instalacije, radio drame i dečije pesme. Komponovala je muziku za koreografsku minijaturu Sanje Ninković, koja je nagrađena na 22. Festivalu koreografskih minijatura. Suosnivačica je udruženja Art Aparat, koje se bavi edukacijom i osnaživanjem dece i mladih iz najosetljivijih društvenih grupa kroz muziku.

 

MARKO ĐUKIĆ završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Smer - Snimanje i dizajn zvuka. Radio je kao snimatelj zvuka u Radio televiziji Srbije (2013-2017). Pored snimanja i dizajna zvuka bavi se komponovanjem muzike i muzičkom produkcijom. Iza sebe ima preko deset godina iskustva u oblasti video igara i ostalih audio-vizuelnih dela.

 

Nagrada OHRABRENjE predstavlja program podrške domaćim umetnicima koji podstiče koreografsko stvaralaštvo i razvoj umetničke igre u Srbiji. Dodeljuje se u okviru takmičarskog programa Festivala koreografskih minijatura koreografu za njegov desetominutni rad. Nagrada pruža priliku za realizaciju celovečernje plesne predstave u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije, koja će premijerno biti izvedena na narednom festivalskom izdanju. Nagradu Ohrabrenje dodeljuje umetnički savet udruženja.