Vesti

Jubilarno stoto izvođenje predstave „Ženski orkestar“, 24. oktobra na Sceni „Raša Plaović“

23 oktobar 2023

Predstava „Ženski orkestar“, prema poznatom tekstu francuskog dramskog pisca Žana Anuja, u režiji Juga Radivojevića, biće odigrana 24. oktobra (20:30) na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu jubilarni stoti put.

Komad, premijerno izveden 3. novembra 2012. godine, zahvaljujući adaptaciji, postao je od komedije savremena drama sa društvenom kritikom. Naime, reditelj Radivojević i dramaturg Ivana Dimić, u saradnji s kompozitorom Vladimirom Pejkovićem, adaptirali su tekst menjajući žanr u dramu kako bi ukazali na ozbiljnost i dramatičnost teme umetnika na tržištu.

„Naš Orkestar je svih ovih godina svirao pravi repertoar, stvarao je harmoniju koja je prijala gledaocima i slao je poruku koja je bila značajna. Ovo je ona vrsta predstave koja je objedinila mišljenje publike i stručne javnosti i koja, i posle sto izvođenja, nesumnjivo ima svoju perspektivu da još dugo bude na repertoaru“, kaže reditelj Radivojević.

Prvakinja Drame Nela Mihailović koja od premijere sve vreme tumači ulogu šefice Orkestra gospođe Ortanz kaže:

„Za svakog glumca je ogromna radost i sreća igrati u predstavi koja se jedanaest godina zadrži na repertoaru i, pritom, stigne do stotog izvođenja. Predstavu uvek igramo pred punom salom, a to je još jedan dokaz da je publika voli i da uživa zajedno s nama koji smo na sceni. Takođe, želim da istaknem i to da se tokom ovih jedanaest godina, u porodicama članova naše ekipe, rodilo mnogo beba. Ta deca sada rastu i svi jedva čekamo da dovoljno porastu da mogu da dođu da gledaju svoje majke kako igraju ovu predstavu. Za naš Ženski orkestar je karakteristično i to što posle svakog izvođenja, i kao kolege i kao prijatelji, imamo u pozorišnom klubu i divno druženje između svih nas koje je odavno preraslo u tradiciju“, ističe Nela Mihailović.

Bojana Stefanović koja igra Patriciju, jednu od članica Orkestra, kaže da ovaj komad predstavlja „sklop nekoliko fantastičnih okolnosti“ zahvaljujući kojima je predstava i doživela toliki uspeh kod publike.

„Uspehu doprinosi i naše uzajamno, kolegijalno prijateljstvo kojim je ostvarena predivna pozorišna atmosfera koja bi bila idealna za bilo koju predstavu i bilo koji kreativan rad. Zbog toga među nama postoji radosno iščekivanje pred svako izvođenje Ženskog orkestra. To što se međusobno podržavamo i zabavljamo na sceni izrodi izuzetnu energiju koja se svih ovih godina prenosi i na publiku. Preduslov svega toga je naše prijateljstvo i, naravno, naša ljubav i posvećenost pozorištu, koja se podrazumeva, a iz koje i nastaje taj neki magični sastojak“, smatra Bojana Stefanović.  

U podeli će, kao i na premijeri, osim u jednoj ulozi, biti ista glumačka ekipa u kojoj su i Daniela Kuzmanović Pavlović (Pamela), Kalina Kovačević (Suzana Delisija), Zlatija Ocokoljić Ivanović (Ermelina), Vuk Kostić (Pijanist) i Branislav Tomašević (G. Lebonz/ Političar), dok će umesto Jelene Helc (Leona) nastupiti Iva Manojlović.

Scenograf je Boris Maksimović, kostime je kreirala Marina Vukasović Medenica, Radovan Knežević bio je zadužen za scenski govor, a Tamara Antonijević za koreografiju. 

„Ženski orkestar“ je 2013. godine na Festivalu „Teatar u jednom dejstvu“ u Mladenovcu osvojio Nagradu za najbolju predstavu.
 

Galerija