Vesti

KOMEDIJA „GRAĐANIN PLEMIĆ“ PREMIJERNO IZVEDENA U ORAHOVCU

11 jul 2012

Komedija „Građanin plemić“ Žana Batista Poklena Molijera u režiji Darijana Mihajlovića, urađena u koprodukciji Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Narodnog pozorišta u Beogradu, premijerno je izvedena 29. juna na Gradskom trgu u srpskom delu Orahovca.

Među gostima, osim predstavnika Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, Skupštine grada Beograda, upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Božidara Đurovića, bio je i Mauricij Fare, umetnički direktor “Folksbinea”, jednog od najznačajnijih evropskih pozorišta, od koga je već stigao poziv da predstava u decembru ove godine gostuje u Berlinu.
Uloge su ostvarili Igor Damnjanović, Anika Grujić, Milan Vasić, Bojan Stojčetović, Branko Babović, Ivana Kovačević, Milena Jakšić i Jasmina Stojiljković.
- Molijer i „Građanin plemić“ otvaraju pitanje građanskog duha, ali i pozorišne komunikacije. Radeći komad kroz jedan antiistorijski događaj postavljamo na scenu svojevrsni oksimoron. Jer, ne samo da stvaramo pozorište tamo gde mu nije mesto, nego i sprovodimo sociološko istraživanje da li je uopšte danas moguće biti građanin na Kosovu - kaže reditelj Mihajlović.
Posle premijere u Orahovcu, predstava je reprizno odigrana u selu Brestovik kod Peći i u dvorištu crkve Svetog Đorđa u centru Prizrena.
Beogradska premijera biće održana 3. oktobra na sceni „Raša Plaović“.
M.B.