Vesti

KONFERENCIJA ZA NOVINARE ČLANOVA NADZORNOG ODBORA NARODNOG POZORIŠTA

9 oktobar 2013

Predsednik i član Nadzornog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu Milan Mitrović i Dragoljub Raduški prezentovali su na konferenciji za novinare, održanoj 9. oktobra u Muzeju Nacionalnog teatra, izveštaje sa treće i četvrte sednice tog tela.

Inače, povod, za susret sa predstavnicima medijima, bili su razni tekstovi i diskusije o izboru upravnika Narodnog pozorišta, objavljeni u sredstvima javnog informisanja, a koji, prema njihovom mišljenju, ozbiljno štete ugledu te Kuće.
Govoreći o prvom konkursu, koji je bio raspisan u "Večernjim novostima", u avgustu ove godine, Raduški je precizirao da je Upravni odbor (UO) morao da obavi razgovore sa svim kandidatima koji su se na njega javili.
- Međutim, oni to nisu učinili. U predviđenom roku, oni su bili dužni da održe sednicu i donesu odluku. Ta odluka može biti onakva kakvu donese UO u smislu da nema nijednog ispravnog kandidata, odnosno ponude, ili da ima, a pod tim ponudama da ne bira, na primer, nijednog kandidata jer ne odobrava predložene programe koji su u prilogu prijave. Treća varijanta je da bude izabran neko od predloženih kandidata, i onda da taj predlog uputi ministarstvu kulture, a ministarstvo vladi na imenovanje. UO to nije uradio, nego je na dan isteka prvog konkursa raspisao drugi konkurs. Pritom, ne ulazim u to da je taj drugi konkurs ima falinku koja je neprihvatljiva - rekao je Raduški.
Prema njegovim rečima, stav Nadzornog odbora je da je prvi konkurs bio potpuno legalno i zakonski raspisan, kao i da po njemu nije sprovedena procedura koju je trebalo uraditi.
Takođe, Raduški je precizirao da u tom slučaju uopšte nije trebalo da se raspisuje drugi konkurs u kojem, kako je naveo, "postoji određeni propust, jer je ispuštena jedna stavka koju predviđa i Zakon o kulturi i Status Narodnog pozorišta.
Mitrović je apelovao da se prvi konkurs za izbor upravnika Narodnog pozorišta "u potpunosti okonča".
- To mora tako da se uradi da ne bi došlo do eventualnih tužbi i ogromne finansijske štete koje bi one mogle da prouzrokuju. Kandidat koji ispunjava uslove, a nije razmatran ima pravo žalbe sudu, pa i odštete. U tom slučaju direktni krivci bili bi UO i predsednik UO. Što se tiče drugog konkursa, koji ima ozbiljan nedostatak, on mora da se poništi pre isteka, a to je 15. oktobar ove godine - naglasio je Mitrović i dodao da od rezultata prvog konkursa zavisi da li će se raspisivati i treći.
Objašnjavajući koji je to "ozbiljan nedostatak", on je rekao da u konkursnoj dokumentaciji nisu navedeni svi uslovi predviđeni važećim Zakonom o kulturi i važećim Statutom Narodnog pozorišta u Beogradu - da kandidat za izbor upravnika NP ima najmanje osam godina radnog iskustva u oblasti kulture.
Mitrović je rekao da su on i Raduški pre ove konferencije dobili dokument, prosleđen od jednog člana UO, da se predsednik tog tela Radoslav Pavlović obratio resornom ministarstvu sa zahtevom da je sadašnjem v.d. upravnika Dejanu Saviću istekao taj mandat i da se imenuje novi v.d. upravnika.
Predsednik Nadzornog odbora je ukazao da tako nešto nalaže zakon, s obzirom na to da je sadašnji v.d. upravnika Dejan Savić na tu funkciju izabran pre više od godinu dana - 4. oktobra 2012, a u stanju v.d. može da bude najviše 12 meseci.
- Prema našoj nezvaničnoj informaciji, predlog gospodina Pavlovića prihvaćen je na vladi - kazao je Mitrović.
Raduški je ponovio da je stav Nadzornog odbora "koji nadzire i štiti zakonitost rada i ukazujemo na propuste i moguće propuste" da se prvi konkurs završi "ne ulazeći u to kako će da se okonča, da se drugi konkurs poništi jer ima nedostataka i da se produži v.d. stanje koje će funkcionisati do izbora upravnika bilo po prvom konkursu, u zavisnosti kako on bude okončan, ili po trećem konkursu".
Mitrović je dodao da Nadzorni odbor ima mogućnost "da sve kontrolišemo, ali o ničemu ne odlučujemo".
M.B.