Vesti

MINI-KATALOZI IZ BERLINA NA ĆIRILICI

15 septembar 2015

U Narodno pozorište sredinom meseca stigli su iz Berlina mini katalozi na ćirilici i na engleskom jeziku, sa kratkim tekstovima o odabranim pozorištima koja su deo projekta "Evropska ruta istorijskih teatara".
Narodno pozorište u Beogradu, pod upravom Dejana Savića, postalo je prošle godine deo panevropskog kulturnog projekta "Evropska ruta istorijskih teatara" koji je pokrenut iz Berlina, iz Udruženja istorijskih teatara Evrope.
Na ovaj način, nacionalni teatar je zvanično postavljen na mapu nezaobilaznih kulturno-istorijskih i umetničkih institucija, kao veoma primamljiv za kulturno turističke agencije, ali i za finansijere.
Projekat je u celini finansirao Kulturni program Evropske unije, a kriterijumi pri odabiru pozorišta, osnovanih do 1920. godine, odnosili su se na arhitektonski značaj i istorijsku vrednost. Generalna zamisao je stvaranje mreža različitih evropskih kulturnih puteva koji bi, između ostalog, činili i zajedničku mapu kulturnog turizma, a jedan od ciljeva projekta je i isticanje jedinstvenog duhovnog prostora i zajedničkih korena pozorišnih zgrada Evrope; dakle važnosti odabranih pozorišta kao dela evropske kulturne baštine.
Narodno pozorište u Beogradu je zbog lepote arhitekture, očuvanosti i iznad svega bogate istorije, izabrano i uvršteno u "Jadransku rutu" čije članove čine i odabrana pozorišta iz bivših jugoslovenskih zemalja. (Slovensko narodno gledališče Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Maribor, Hvarsko pučko kazalište, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište Šibenik, Hrvatsko narodno kazalište "Ivana pl. Zajca" Rijeka, Narodno pozorište Sarajevo, Kraljevsko pozorište "Zetski dom" Cetinje, Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin i Narodno pozorište Sombor).
Na prošlogodišnjem skupu odabranih teatara, održanom u Hvaru od 21. do 23. maja 2014, na kojem su učestvovali pozorišni stručnjaci iz različitih oblasti, Narodno pozorište je apostrofirano kao vodeći teatar u regionu sa najjačim ansamblom.
Osim Jadranske rute od 2007. osnivane su i Nemačka ruta, Nordijska ruta, Carska ruta, Italijanska ruta, Britanska ruta.
M.B.