Vesti

U okviru programa „Platforma", održana radionica „Lucidno telo", u saradnji sa trupom „Kula“ iz Berlina

6 mart 2020

U okviru programa „Platforma“, koji vodi rediteljka Ana Konstantinović, 6. marta na Velikoj sceni održana je radionica „Lucidno telo", u saradnji sa trupom „Kula“ iz Berlina.

Kao što je arhitekti neophodan slobodan prostor da bi gradio, ili slikaru belo platno, glumcu i izvođaču potrebno je čisto i uravnoteženo telo bez naučenih obrazaca i bez bola, koje je podržano jasnim i koncentrisanim umom.

Uz pomoć jednostavnih vežbi koje dolaze iz borilačkih veština i funkcionalne integracije (Talmi-Method®), putovanje ka lucidnom telu vodili su Hadar Dimand, Romaric Seguin i Vjačeslav Kuškov.

Hadar Dimand, rođena je 1989 u Jerusalimu, odrasla je u Haifi, a danas živi u Tel Avivu. Diplomirala je na „Yoram Levinstein Actor's Studio" u Tel Avivu, a tokom školovanja je počela da snima za Izraelski film i televiziju u različitim serijama kao što je „Kada heroji lete" (najbolja serija 2018 na „Kan serije” festivalu, „Doktor Hrabrost" i druge). Nakon studija, glumila je u različitim pozorištima u celom Izraelu, a paraleno je član pozorišne trupe „Kula kompanija” koju vode Robert Šuster & Džuli Poker, a koja se u svom radu bavi pitanjima prevazilaženja granica, multikulturalizmom, višejezičnošću i drugim temama. Sa „Kula kompanijom" radila je na tri predstave koje su izzvedene u Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji i Austriji. Bavi se jogom, repom i instruktorka je zumbe.

Romaric Seguin, rođen je u gradu Troa, 1987. Studirao je na „L'Ecole du Théâtre National de Strasbourg" (2011 – 2014). Između ostalih, radio je sa Frankom Verkrusenom, Robertom Šusterom, Gildas Milin, Erikom Vinjerom. Od 2014. učestvuje u svakoj predstavi Kula kompanije i vodi treninge u kompaniji, inspirisane Suzuki metodom koji je učio od Martina Grubera. Od 2014 do 2016. bio je deo istraživačkog grupnog procesa koji je vodio Kristijan Biet kao deo repertoara pozorišta „Komedi fransez",  a koji je bio prikazivan na Njujorškom univerzitetu, u „Théâtre du Vieux-Colombier" u  Parizu, kao i na univerzitetu MIT u Bostonu. U Francuskoj radi sa rediteljima kao što su Marion Chobert, Sacha Todorov, Vincent Thépaut, Marcus Borja, Guy Pierre Couleau, Hugues De la Salle, i Stéphane Cheynis (projekte inspirisane japaneskim pozorištem i buto plesom). Snimio je i nekoliko radio drama za „Radio France".

Vjačeslav Kuškov, živi u Berlinu, stručnjak je za sport i pokret, radi kao profesor pokreta i koreograf na Berlinskom univerzitetu umetnosti (UDK), kao i na Ernst Buš Akademiji. Ima preko 20 godina iskustva u borilačkim veštinama i suosnivač je Konvencije borilačkih veština u Berlinu, a kao sportski terapeut i profesor pokreta, vodi kurseve i kliničke terapije pokretom u celom svetu. Sa profesorom Martinom Gruberom blisko sarađuje od 2011, koji ga je obučio za rad po metodama kao što su Talmi-Method® i Suzuki Trening takođe poznat kao „Gramatika stopala”. Važan deo njegovog rada je rad sa glumcima i izvođačima.