Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽANA LIKOVNA RADIONICA „POZORIŠNE ČAROLIJE“

7 mart 2012

U Muzeju Narodnog pozorišta, u sredu 7. marta održana je likovna radionica „Pozorišne čarolije“ na kojoj su, uz prisustvo mentora – poznatog slikara Miloša Šobajića, učestvovali đaci Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“ iz Beograda.

U ime Kuće, mališanima su dobrodošlicu i ugodan boravak poželeli upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović i kustoskinja Zorica Janković.
Tokom dva sata, 20 učenika iz četvrtog i petog razreda, crtali su radove čije su teme isključivo bile vezane za pozorište.
Crteži će se izložiti na aukcijskoj izložbi koja će, u čast Svetskog dana pozorišta, 27. marta, biti otvorena u 12 časova u Foajeu druge galerije Nacionalnog teatra, a biće objavljeni i u pozorišnim novinama “Ludus”.  
Prihod od aukcije biće uplaćen Domu za decu i omladinu „Petar Radovanović“ iz Užica, ustanovi koja se još od 1915. godine bavi zbrinjavanjem dece i omladine lišene roditeljskog staranja.
U izjavi za sajt Narodnog pozorišta, gospodin Šobajić je rekao da je veoma zadovoljan kvalitetom svih radova koji su nastali u okviru ove likovne radionice.  
- Deca uvek crtaju iz duše i u to smo se uverili i ovom prlikom. Međutim, ko je od njih talenat, to ne znamo. Obično se kaže da svi obećavaju do 35 godine, što u ovom slučaju znači da moramo sačekati, otprilike, još 25 godina da bi videli ko će od njih zaista postati slikar. Zapazio sam jednog dečaka koji je bio veoma žustar, „ležao“ je u papiru i posedovao je taj brzinski potez. Interesantno je da su teme kod devojčica uglavnom bile vezane za balet, dok su dečaci imali šarenolik pogled na pozorište i nisu bili usredsređeni na samo jedan segment. Obradovao sam se kad sam saznao da su svi učesnici radionice već bili u pozorištu i da im ovo nije prvi susret sa tom značajnom kulturnom institucijom. To je veoma ohrabrujući podatak – kazao je naš ugledni slikar, rođen 1945. godine u Beogradu.
Šobajić je diplomirao 1970. na Akademiji vizuelnih umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Parizu od 1972. godine. Vanredni je profesor na Luixun Akademiji u Shenyangu (Kina), a od  2005. godine, dekan je i profesor slikarstva na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta u Beogradu. Izlagao je na više od 70 samostalnih izložbi, a učestvovao je i u oko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Šobajićeva dela nalaze se u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.
M.B.