Vesti

„Mladi u operi" za kraj 152. sezone; Na Velikoj sceni odigrane scene iz opera u izvođenju polaznika Operskog studija Narodnog pozorišta „Borislav Popović“

30 jun 2021

Programom scene iz opera - „Mladi u operi", u izvođenju polaznika Operskog studija Narodnog pozorišta „Borislav Popović“, održanim 30. juna na Velikoj sceni, završena je 152. sezona (2020/2021) nacionalnog teatra.  

Na programu su bile arije i dueti iz opera „Rigoleto“, „Orfej i Euridika“, „Evgenije Onjegin“, „Čarobna frula“, „Trubadur“, „Madam Baterflaj“, „Karmen“ i „Lučije od Lamermura“.

Uz Orkestar Opere pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića i u režiji Ivane Dragutinović Maričić, učestvovali su Ermin Ašćerić, Nevena Đoković, Isidora Stevanović, Milica Damjanac, Katarina Radovanović, Branislava Brinić, Jana Cvetković, Maja Pavković, Marija Jelić i Iskra Sretović.

Kao gosti, nastupili su solista Opere Narodnog pozorišta Ljubodrag Begović, saradnica Opere nacionalnog teatra Nataša Rašić i Milan Obradović sa FMU.

Pre početka ovog događaja, gledaocima se obratila upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić pozvavši ih da minutom ćutanja odaju počast dugogodišnjem glumcu nacionalnog teatra i jednom od umetničkih rukovodilcaca Operskog studija Andreji Maričiću koji je preminuo u toku dana u Beogradu, u 62. godini.

Svi programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

U ovoj sezoni, u umetničkom rukovodstvu Operskog studija bili su vokalni pedagozi mr Jadranka Jovanović i mr Sanja Kerkez, dirigent Đorđe Pavlović, reditelj Ivana Dragutinović Maričić i saradnik za glumu i scenski pokret Andreja Maričić. 

Korepetitori su Milivoje Veljić, Teodora Jevtić i Tijana Marković.

Operski studio se prvi put pojavljuje u Narodnom pozorištu sredinom prošlog veka pod vođstvom maestra Oskara Danona, zatim dirigenta Bogdana Babića i reditelja Mladena Sabljića.

Posle duge pauze studio je opet aktiviran sedamdesetih godina, ponovo sa studentima Muzičke akademije i mladim članovima operskog hora, a pod umetničkim vođstvom reditelja prof. dr. Slobodana Turlakova i maestra prof. Predraga Miloševića uz muzičku (klavirsku) saradnju Aleksandra Kolarevića.

U znak sećanja na istaknutog reditelja Opere Borislava Popovića, Operski studio od 30. marta 2009. godine nosi njegovo ime.

Kroz Operski studio Narodnog pozorišta prošle su mnoge generacije, a neki od njih su, gradeći svoju karijeru, stekli ime priznatih umetnika i kod nas i u inostranstvu.