Vesti

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA ODRŽAN KONCERT POLAZNIKA OPERSKOG STUDIJA "BORISLAV POPOVIĆ"

28 mart 2014

Koncert polaznika Operskog studija "Borislav Popović" pod nazivom "Pozdrav proleću", održan je u petak 28. marta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
U ime muzeja, direktor Dragan Stevović je pozdravio mlade operske nade i poželeo im uspešan nastup.
Režiju ovog veoma dobro organizovanog muzičkog događaja, uradila je Ivana Dragutinović Maričić, koja je ujedno bila i njegov moderator, dok je za klavirsku saradnju bio zadužen Milivoje Veljić.
Na programu su bile arije iz popularnih operskih dela Đoakina Rosinija, Vinčenca Belinija, Šarla Gunoa, Đuzepa Verdija, Đakoma Pučinija, Gaetana Donicetija, Johana Štrausa, Riharda Vagnera i Frančeska Čilee.
Koncert je otvorila Nevena Tirnanić arijom Rozine iz "Seviljskog berberina", a potom je Ivana Janošević izvela ariju Julije iz opere "Kapuleti i Monteki".
Ariju Julije, ali iz "Romea i Julije" pevala je Ana Vučković Nikolić, Sanja Kosanić se predstavila arijom Amelije iz trećeg čina "Bala pod maskama", a Aleksandra Anđelković arijom Laurete iz "Đanija Skikija.
Slobodan Živković je pevao ariju Kavaradosija iz prvog čina "Toske", Albina Smajlović je izvela ariju Mimi iz trećeg čina "Boema, a Vera Vujasinović ariju Leonore iz "Favorita".
U poslednjem delu koncerta nastupile su Jovana Čurović (arija Adele, drugi čin iz "Slepog miš a"), Jovana Belić (arija Elizabete, "Tanhojzer") i Višnja Radosav (arija Prinčipese de Bujon, "Adrijana Lekuvrer").
Posle svake kompozicije, gledaoci u prepunom muzeju, pozdravljali su mlade operske nade gromoglasnim aplauzom.
Svoje dlanove, oni nisu štedeli ni na kraju koncerta, kada su se svi učesnici poklonili, a potom i na bis izveli popularnu napolitansku kanconu "O sole mio".
Studio Narodnog pozorišta u Beogradu "Borislav Popović" trenutno pohađa 15 članova. Usavršavanje polaznika traje dve sezone, a školska godina odvija se u periodu od 1. septembra do 30. juna naredne godine.
Članovi umetničkog rukovodstva studija, u sezoni 2013/2014. su prvakinja Opere Narodnog pozorišta i vokalni pedagog Suzana Šuvaković Savić, Đorđe Pavlović (dirigent), Ivana Dragutinović Maričić (reditelj) i Andreja Maričić (glumac).
Za koncert "Pozdrav proleću", polaznike je, osim članova umetničkog rukovodstva, pripremao i vokalni pedagog Dragoslav Ilić.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE