Vesti

Muzičko-scenski i multimedijalni spektakl “Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”, 8. septembra na obnovljenom Trgu republike

25 avgust 2019

Muzičko-scenski i multimedijalni spektakl na otvorenom “Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”, povodom obnove Trga republike, biće održan 8. septembra uz učešće oko 300 umetnika iz Narodnog pozorišta u Beogradu. 
 
Centralni deo programa počeće u 20 časova mapiranim projekcijama na fasadama Narodnog pozorišta kojima će se oživeti arhitektura trga i predstaviti proces rekonstrukcije i razvoja Beograda od izgradnje nacionalnog teatra 1868. godine, pa sve do današnjeg izgleda trga kao mesta susreta, nove ambijentalne scene i kulturnog jezgra Beograda.
 
Pola sata kasnije, ispred glavnog ulaza zgrade nacionalnog teatra, biće održan Gala koncert na kojem će nastupiti prvaci, solisti, Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.
 
Dirigenti su Dejan Savić, Đorđe Pavlović i Đorđe Stanković, a reditelj Ivana Dragutinović Maričić.
                                
Nakon toga, od 22 do 22,20 časova, ispred glavnog ulaza zgrade Narodnog pozorišta i spomenika Knezu Mihailu, uslediće revija pozorišnih kostima, dok je završetak proslave rezervisan za izvođenje kultnog baleta “Ko to tamo peva”.
 
Predstava, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog čuvenog filma Dušana Kovačevića, na muziku Vokija Kostića, i u koreografiji i režiji Staše Zurovca, biće odigrana od 22,30, na Trgu republike, kod drvoreda prema Kolarčevoj ulici. 
 
U okviru ovog celodnevnog spektakla, koji počinje u 11 časova, publika će biti u prilici da uživa i u drugim programima među kojima se nalaze: promenadni koncert srpsko-japanskog prijateljstva, Najlepše srpske bajke za decu, Cirkus istorije, džez i autorska muzika, kao  i interaktivna operska predstava za decu i omladinu Volfganga Amadeusa Mocarta „Bastijen i Bastijena“, u produkciji Narodnog pozorišta.
 
Od 17 časova do ponoći, kao deo pratećeg programa, u Muzeju Narodnog pozorišta moći će da se pogleda izložba „Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu“, autorke Jelice Stevanović.
M.B.    

                  IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 3. SEPTEMBRA U SKUPŠTINI GRADA

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zajedno sa upravnicom Narodnog pozorišta Ivanom Vujić Kominac, direktorkom ansambla Opere Narodnog pozorišta Jasminom Trumbetaš Petrović i direktorom ansambla Baleta Narodnog pozorišta Konstantinom Kostjukovim, održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavljen muzičko-scenski multimedijalni spektakl koji će se održati 8. septembra na Trgu republike pod nazivom „Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”.

Konferenciji su prisustvovali predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Vesić je istakao da je ideja za rekonstrukciju Trga republike bila ne samo da Beograd konačno dobije trg nego i da to bude mesto na kome će se dešavati kulturni događaji.

– To će biti mesto gde će se održavati pozorišne poredstave, koncerti i drugi kulturni događaji, jer to je i razlog zašto je ovaj trg pravljen. Na njemu je ugrađena posebna rasveta i sprovedene su posebne instalacije, tako da nisu potrebni dodatni kablovi. Takođe, mislim da je prirodan sled događaja da Narodno pozorište prvo nastupa ovde – rekao je Vesić i podsetio da je ime ovog trga „Pozorišni trg”, a zatim i Trg republike.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da je ovo prilika da Narodno pozorište dobije treću scenu na otvorenom, odnosno na trgu.

– Zahvaljujem svima koji su radili na ovom programu, jer ovo je prvi program i pokazaće na koje sve načine može da se koristi Trg republike. Smatram da je potpuno normalno da na ovom mestu nastupa Narodno pozorište i Narodni muzej –  poručio je on.

Govoreći o ovom kulturnom jezgru grada, Vesić je najavio da će uskoro biti raspisivanje konkursa za izgradnju zgrade na mestu današnjeg „Staklenca”, a koja bi trebalo da bude u funkciji ustanove kulture, to jest Narodnog pozorišta.

– Tako bismo potpuno zaokružili Trg republike i njegovu namenu, jer on pripada pre svega Beograđanima, a onda i Narodnom pozorištu. Verujem da će se Beograđanima dopasti ova zamisao i da će trg biti prihvaćen kao treća scena našeg nacionalnog teatra – rekao je Vesić.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivanom Vujić Kominac rekla je da je ova ustanova kulture rado prihvatila da učestvuje u proslavi obnovljenog trga.

– Deo našeg programa smo nazvali „Portal kroz vekove” jer, bez obzira da li se nekom dopadao, da li se slažu gde prstom pokazuje Knez Mihailo, suština je da se tu nalazi naša istorija, naši preci i grobovi naših dedova i pradedova – rekla je upravnica Narodnog pozorišta i dodala da bi zbog toga trebalo da imamo poštovanja prema tom mestu i da bi oko toga trebalo da se ujedinimo.

Ona je pojasnila da će Narodno pozorište biti otvoreno za obilazak tura po celoj zgradi od podneva i ukoliko bude bilo potrebe, i do ponoći, kao što će do ponoći biti dostupan Narodni muzej za potpuno besplatnu posetu.

– Muzičko-scenski spektakl trajaće tokom celog dana i počeće u 11 časova nastupom Srpsko-japanskog prijateljstva, zatim „Najlepšim srpskim bajkama za decu”, Karusel istorije, Džez i autorskom muzika, opera za decu „Bastijen i Bastijena”, ali i projekcijom istorijskih fotografija na fasadi Narodnog pozorišta. Centralna manifestacija je gala koncert Opere Narodnog pozorišta i balet „Ko to tamo peva” –  najavila je upravnica pozorišta.

Ona je navela da će se bine nalaziti kod drvoreda prema Kolarčevoj ulici, zatim na platou prema Pozorištu „Boško Buha”, kao i ispred samog Spomenika knezu Mihailu.

– Program će se održavati i unutra i ispred pozorišta, to jest na trgu. Nadam se da će se odazvati veliki broj građana i da će ovo biti tradicionalna stvar, te da će se nastupi pozorišta održavati dva tri puta godišnje – rekla je Ivana Vujić Kominac i dodala da će u pozorištu tokom trajanje ove manifestacije biti deljeni bedževi sa likovima naših najistaknutijih ličnosti koje su vezane za srpski hram kulture i sa izgledom pozorišta kroz istoriju.

Direktorka Opere Jasmina Trumbetaš Petrović je rekla da joj je drago što će naše nacionalno pozorište moći kao i druga velika svetska pozorišta da nastupa napolju na trgu.

–Zahvaljujući gradskoj vlasti imaćemo veličanstven događaj za Narodno pozorište i našu Operu koja će uskoro proslaviti veliki jubilej 100 godina – rekla je direktorka opere.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov je istaako da mu je veoma drago da će na obnovljenom trgu biti održan balet „Ko to tamo peva”.

–Gradska vlast je dala divnu ideju i mi smo rado podržali ovaj projekat. Nastupićemo sa našom najboljom baletskom igrom  i nadam se da će Beograđani biti zadovoljni – rekao je Kostjukov.

Galerija