Вести

Музичко-сценски и мултимедијални спектакл “Позориште на Тргу – портал ка вековима”, 8. септембра на обновљеном Тргу републике

25 август 2019

Музичко-сценски и мултимедијални спектакл на отвореном “Позориште на Тргу – портал ка вековима”, поводом обнове Трга републике, биће одржан 8. септембра уз учешће око 300 уметника из Народног позоришта у Београду. 
 
Централни део програма почеће у 20 часова мапираним пројекцијама на фасадама Народног позоришта којима ће се оживети архитектура трга и представити процес реконструкције и развоја Београда од изградње националног театра 1868. године, па све до данашњег изгледа трга као места сусрета, нове амбијенталне сцене и културног језгра Београда.
 
Пола сата касније, испред главног улаза зграде националног театра, биће одржан Гала концерт на којем ће наступити прваци, солисти, Оркестар и Хор Опере Народног позоришта.
 
Диригенти су Дејан Савић, Ђорђе Павловић и Ђорђе Станковић, а редитељ Ивана Драгутиновић Маричић.
                                
Након тога, од 22 до 22,20 часова, испред главног улаза зграде Народног позоришта и споменика Kнезу Михаилу, уследиће ревија позоришних костима, док је завршетак прославе резервисан за извођење култног балета “Kо то тамо пева”.
 
Представа, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог чувеног филма Душана Kовачевића, на музику Вокија Kостића, и у кореографији и режији Сташе Зуровца, биће одиграна од 22,30, на Тргу републике, код дрвореда према Kоларчевој улици. 
 
У оквиру овог целодневног спектакла, који почиње у 11 часова, публика ће бити у прилици да ужива и у другим програмима међу којима се налазе: променадни концерт српско-јапанског пријатељства, Најлепше српске бајке за децу, Циркус историје, џез и ауторска музика, као  и интерактивна оперска представа за децу и омладину Волфганга Амадеуса Моцарта „Бастијен и Бастијена“, у продукцији Народног позоришта.
 
Од 17 часова до поноћи, као део пратећег програма, у Музеју Народног позоришта моћи ће да се погледа изложба „Почеци позоришног живота у кнежевини Србији и оснивање Народног позоришта у Београду“, ауторке Јелице Стевановић.
М.Б.    

                  ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 3. СЕПТЕМБРА У СКУПШТИНИ ГРАДА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, заједно са управницом Народног позоришта Иваном Вујић Коминац, директорком ансамбла Опере Народног позоришта Јасмином Трумбеташ Петровић и директором ансамбла Балета Народног позоришта Константином Костјуковим, одржао је конференцију за новинаре на којој је најављен музичко-сценски мултимедијални спектакл који ће се одржати 8. септембра на Тргу републике под називом „Позориште на Тргу – портал ка вековима”.

Конференцији су присуствовали председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и градски секретар за културу Иван Карл.

Весић је истакао да је идеја за реконструкцију Трга републике била не само да Београд коначно добије трг него и да то буде место на коме ће се дешавати културни догађаји.

– То ће бити место где ће се одржавати позоришне поредставе, концерти и други културни догађаји, јер то је и разлог зашто је овај трг прављен. На њему је уграђена посебна расвета и спроведене су посебне инсталације, тако да нису потребни додатни каблови. Такође, мислим да је природан след догађаја да Народно позориште прво наступа овде – рекао је Весић и подсетио да је име овог трга „Позоришни трг”, а затим и Трг републике.

Заменик градоначелника је нагласио да је ово прилика да Народно позориште добије трећу сцену на отвореном, односно на тргу.

– Захваљујем свима који су радили на овом програму, јер ово је први програм и показаће на које све начине може да се користи Трг републике. Сматрам да је потпуно нормално да на овом месту наступа Народно позориште и Народни музеј –  поручио је он.

Говорећи о овом културном језгру града, Весић је најавио да ће ускоро бити расписивање конкурса за изградњу зграде на месту данашњег „Стакленца”, а која би требало да буде у функцији установе културе, то јест Народног позоришта.

– Тако бисмо потпуно заокружили Трг републике и његову намену, јер он припада пре свега Београђанима, а онда и Народном позоришту. Верујем да ће се Београђанима допасти ова замисао и да ће трг бити прихваћен као трећа сцена нашег националног театра – рекао је Весић.

Управница Народног позоришта Иваном Вујић Коминац рекла је да је ова установа културе радо прихватила да учествује у прослави обновљеног трга.

– Део нашег програма смо назвали „Портал кроз векове” јер, без обзира да ли се неком допадао, да ли се слажу где прстом показује Кнез Михаило, суштина је да се ту налази наша историја, наши преци и гробови наших дедова и прадедова – рекла је управница Народног позоришта и додала да би због тога требало да имамо поштовања према том месту и да би око тога требало да се ујединимо.

Она је појаснила да ће Народно позориште бити отворено за обилазак тура по целој згради од поднева и уколико буде било потребе, и до поноћи, као што ће до поноћи бити доступан Народни музеј за потпуно бесплатну посету.

– Музичко-сценски спектакл трајаће током целог дана и почеће у 11 часова наступом Српско-јапанског пријатељства, затим „Најлепшим српским бајкама за децу”, Карусел историје, Џез и ауторском музика, опера за децу „Бастијен и Бастијена”, али и пројекцијом историјских фотографија на фасади Народног позоришта. Централна манифестација је гала концерт Опере Народног позоришта и балет „Ко то тамо пева” –  најавила је управница позоришта.

Она је навела да ће се бине налазити код дрвореда према Коларчевој улици, затим на платоу према Позоришту „Бошко Буха”, као и испред самог Споменика кнезу Михаилу.

– Програм ће се одржавати и унутра и испред позоришта, то јест на тргу. Надам се да ће се одазвати велики број грађана и да ће ово бити традиционална ствар, те да ће се наступи позоришта одржавати два три пута годишње – рекла је Ивана Вујић Коминац и додала да ће у позоришту током трајање ове манифестације бити дељени беџеви са ликовима наших најистакнутијих личности које су везане за српски храм културе и са изгледом позоришта кроз историју.

Директорка Опере Јасмина Трумбеташ Петровић је рекла да јој је драго што ће наше национално позориште моћи као и друга велика светска позоришта да наступа напољу на тргу.

–Захваљујући градској власти имаћемо величанствен догађај за Народно позориште и нашу Оперу која ће ускоро прославити велики јубилеј 100 година – рекла је директорка опере.

Директор Балета Народног позоришта Константин Костјуков је истаако да му је веома драго да ће на обновљеном тргу бити одржан балет „Ко то тамо пева”.

–Градска власт је дала дивну идеју и ми смо радо подржали овај пројекат. Наступићемо са нашом најбољом балетском игром  и надам се да ће Београђани бити задовољни – рекао је Костјуков.

Галерија