Подкаст

Пауза је подкаст Народног позоришта у Београду у коме уметници и сарадници на представама Драме, Опере и Балета говоре о уметничком раду, али и о ширем значају тема којима се представе баве.

Током Паузе се слежу утисци, буде осећања, покрећу промишљања о представама и важне дискусије. Пауза је тренутак када почиње да се осећа утицај уметности на наш лични и друштвени живот.

На Паузи можемо да разговарамо са публиком и чујемо утиске гледалаца. Пауза је важан ритмички део сваке представе, то је тренутак у коме се отвара простор у коме наши погледи и наша стварност почињу да се мењају.

Представе мењају оне који их стварају, као и оне који их гледају. Разговори о креативним процесима, о уметности и друштву, комплексним темама, али и свакодневици позоришног живота могу да прошире наше схватање позоришта и отворе нове хоризонте промишљања и осећања.

Подкаст можете пратити на YouTube каналу, као и на вебсајту и друштвеним мрежама Народног позоришта у Београду, али и на другим платформама.

Пауза еп.4 – гошћа Карин Росничек

Пауза еп.4 – гошћа Карин Росничек

Карин Росничек, редитељка представе Госпођа Ајнштајн, говори о Милеви Марић Ајнштајн, о процесу стварањa представе, али и о сличностима и разликама европске и америчке позоришне сцене, као и њеном раду у Вашингтону.

6 октобар 2022

Пауза еп.3 – гошћа Татјана Татић

Пауза еп.3 – гошћа Татјана Татић

Татјана Татић, примабалерина Народног позоришта у Београду говори о свом уметничком путу, начину на који приступа улогама, односу према телу у уметничкој игри, искуствима у иностранству и многим другим  темама.

1 јул 2022

Пауза еп.2 – гости: Југ Ђорђевић и Ђорђе Косић

Пауза еп.2 – гости: Југ Ђорђевић и Ђорђе Косић

Ђорђе Косић, драмски писац и Југ Ђорђевић, редитељ представе ”Успаванка за Алексију Рајчић” говоре о томе где су све пронашли инспирацију за представу, како за њих изгледа тимски рад у позоришту, као и о томе како изгледа бити млади позоришни уметник.

2 јун 2022

Пауза еп.1 – гошћа: Нада Шаргин

Пауза еп.1 – гошћа: Нада Шаргин

Нада Шаргин говори о представи ”Нора - Луткина кућа” (Х .Ибзен, режија: Татјана Мандић Ригонат) у којој игра насловну улогу, као и о разноврсним темама које проистичу из представе – потреба човека да сазна ко је у суштини, индивидуализам и самоактуелизација, као и питањима положаја жена у друштву и уметности, капитализма, али и солидарности и снази еманципације.

5 мај 2022