Vesti

NARODNO POZORIŠTE IZ NIŠA 24. JUNA GOSTUJE NA VELIKOJ SCENI SA PREDSTAVOM „GDE JE NESTAO HARMS“

21 jun 2016

Ansambl Narodnog pozorišta iz Niša gostovaće u petak 24. juna na Velikoj sceni (19,30) sa predstavom „Gde je nestao Harms“, prema tekstu Mile Mašović Nikolić i u režiji Angelčeta Ilievskog iz Makedonije.
Naslovnu ulogu tumači gostujući glumac Dušan Matejić, a u podeli su i Aleksandar Mihailović, Evgenija Stanković, Risto Bukvić, Katarina Mitić, Maja Banković, Marjan Todorović...
- Ova predstava je duboki krik za slobodom, kako društvenom tako i ličnom. Ona govori o rastu i padu jednog slobodnog čoveka, koji se na svoj poseban način bori za slobodu u diktaturi, u jednom trulom, podmuklom i licemernom društvu. Jasno je da je slobodni čovek najveći i najgori neprijatelj vlasti, posobno one koja režimski vlada. A u svim tim velikim diktaturama nema prostora za apsurd i besmislenost - kaže mladi makedonski reditelj Ilievski, koji je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnsti u Skoplju u klasi profesora Slobodana Unkovskog.
Spisateljica Mašović Nikolić ističe da ovaj tekst, u originalu naslovljen „Građanin Harms“ predstavlja jednu vrstu dokumentarne fikcije o ruskom avangardnom književniku Danilu Harmsu.
- Za razliku od čuvenog filma iz 80-ih, ova predstava je kombinacija fikcije i fakata. Tekst sam napisala na osnovu različite građe, istorijskog materijala, Harmsovog dnevnika, beležnice, policijskih dosijea, svedočanstava onih koji su ga poznavali, ali i na osnovu njegove književnosti – kratkih priča, drama i pesama. Ono što je za mene bilo zanimljivo je da kroz ovu dramu iskažem na koji način i do koje mere se razvija totalitarizam u jednoj birokratski ustrojenoj zemlji kao što je bila sovjetska Rusija. Apsurd Harmsovog životnog stradanja trebalo bi da za sve nas bude opomena. Posebno me je pogodilo to što je Harms postao „slučaj za policiju“ zbog književnosti koju je pisao za decu. Priča o Harmsu je priča o nepravdi i progonu koji se dešava umetnicima, u tom smislu ona je univerzalna i vredi da bude ispričana – tvrdi Mila Mašović Nikolić.
Scenograf je Veljko Stojanović, kostimograf Ivana Mladenović, a kompozitor Darija Andovska.
M.B.