Vesti

Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke 25. juna gostuje na Velikoj sceni sa predstavom „Derviš i smrt“

13 jun 2021

Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke gostovaće 25. juna (20,00) na Velikoj sceni sa predstavom „Derviš i smrt“, po istoimenom romanu Meše Selimovića, u režiji i dramatizaciji Dejana Projkovskog.

„Kada bi jednog dana došao kraj ove naše civilizacije i kada bi trebalo da pokažemo šta je bio smisao našeg postojanja, sigurno roman „Derviš i smrt” i autor Meša Selimović pokazuju smisao postojanja naše civilizacije, uz Dostojevskog, Šekspira, Baha, Mocarta, Mikelanđela... Dramatizacija koju sam radio u Narodnom pozorištu Republike Srpske je, od svih drugih dramatizacija koje sam čitao, najbliža romanu i najbolje može da se vidi ta dramaturška linija Meše Selimovića. Zahtevno je izvući sve što se može u tih dva i po sata na sceni. Tačnije, imamo zadatak da prenesemo roman na scenu i da stvorimo svoju scensku estetiku. Sve drugo je besmisleno. „Derviš i smrt” je jedno od umetničkih dela kojima ova civilizacija treba da se ponosi. Svaki roman je kao veliko more u koje svi treba da zaronimo“, kaže Projkovski.

U podeli su Zlatan Vidović (Ahmed Nurudin), Rade Kostić (Mula Jusuf), Željko Erkić (Hasan), Duško Mazalica (Kadija), Anja Ilić (Kadinica), Ljubiša Savanović (Muftija), Danilo Kerkez (Muselim), Đorđe Marković (Hafiz Muhamed), Bojan Kolopić (Bjegunac),  Dragoslav Medojević (Sinanudin)...

Scenografija je uradio Valentin Svetozarev, kostimograf je Ivana Ristić, koreograf Olga Pango, a kompozitor Goran Trajkoski.

Predstava je premijerno izvedena 30. oktobra prošle godine. 

Ulaznice mogu da se kupe na blagajni Narodnog pozorišta i online https://www.narodnopozoriste.rs/sr/ulaznice

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.