Vesti

REDITELj DEJAN MILADINOVIĆ POKLONIO MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA PORTRET PRVAKINjE OPERE MILICE MILADINOVIĆ

15 jun 2015

Reditelj Dejan Miladinović poklonio je Muzeju Narodnog pozorišta portret svoje majke, nekadašnje prvakinje Opere nacionalnog teatra Milice Miladinović.
Portret priznate umetnice kao Karmen, dimenzija 200×145 cm, uradio je 1967. godine slikar Svetislav Vuković.
Ceremoniji primopredaje, održanoj u utorak 16. juna, prisustvovali su v.d. upravnika Narodnog pozorištu u Beogradu Dejan Savić i direktor Muzeja Dragan Stevović.
Milica Miladinović, posle školovanja u Drugoj ženskoj gimnaziji i studija pevanja na Muzičkoj akademiji, postala je 1950. godine solista Opere nacionalnog teatra kojoj je ostala verna sve do svog odlaska u penziju.
Osvajala je publiku najraznovrsnijim ulogama, među kojima su bile i sve najznačajnije role mecosopranskog repertoara: Amneris, Acučena, Eboli, Šarlota, Dalila, Marfa, Končakovna, Marina, Karmen...
Bila je vrstan profesionalac, sjajna interpretatorka velikog glasovnog potencijala i prefinjene muzikalnosti, sa izuzetnim glumačkim talentom.
U njenoj biografiji, posebno se izdvajaju dve uloge u domaćim operama - Majka Jevrosima u ”Knezu od Zete” Petra Konjovića, u kojoj je zbog moćnog jedinstva njene vokalne i glumačke interpretacije dosezala do tragike dostojne antičkih scena, i Fema u Logarovoj ”Pokondirenoj tikvi”.
Tu komičnu operu, kompozitor Mihovil Logar, posvetio je upravo ”Milici Miladinović za njenu visoku umetnost glasa i glume”, kako je odštampano na naslovnoj stranici partiture.
Za kreaciju lika Feme Narodno pozorište u Beogradu nagradilo ju je 1974. Godišnjom nagradom.
Gospođa Miladinović promovisala je srpsku pravoslavnu muziku pred papom Pavlom Šestim, pod svodovima crkve Svetog Petra u Rimu.
Pevala je pred holandskim kraljem Boduenom, predsednikom UAR Naserom, predsednikom Titom, predsednikom Turske Bajarom, generalnim sekretarom UN De Kueljarom, patrijarhom srpskim Germanom.
Milica Miladinović gostovala je u Bečkoj državnoj operi (Štatsopera), u operama Berlina, Atine, Kaira, Venecije, Ankare, Edinburga, Kopenhagena, Brisela, Pariza, Madrida, Ženeve, Lozane, Visbadena.
Širom Evrope i bivše Jugoslavije posebno se proslavila ulogom Karmen, nastupajući sa slavnim partnerima kao što
su Helge Rozvenge, Đusi Bjerling, Džordž London i Mario Del Monako. ”Veltprese” iz Beča pisao je da je ”njena Karmen bila otkrovenje jer je, pored velikog sonornog glasa, donela još mnogo kvaliteta koji su kod nas postali retkost”. Tako je njena Karmen ušla u legendu.
Kritika nije štedela reči hvale ni za druge njene uloge.
”Rasno lepa, Milica Miladinović, briljirala je u ulozi Marine”, pisalo je u bečkom ”Kuriru”, a za ulogu grofice u ”Pikovoj Dami”, kritičar ”Korijere dela Sera” je istakao: ”Izvanredna nezaboravna kreacija!”.
Tom ulogom Milica Miladinović se i oprostila od publike u predstavi pod dirigentskim vođstvom njenog supruga Dušana i sina Dejana.
Narodno pozorište u Beogradu dodelilo joj je 1977. Zlatnu plaketu za životno delo.
Tri decenije kasnije, 2007. godine, Republika Srbija dodelila joj je posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.
Preminula je u Beogradu, 13. januara ove godine, u 90. godini.
M.B.