Vesti

REDITELj DEJAN MILADINOVIĆ USPEŠNO POSTAVIO „NORMU" U OSIJEČKOM HNK

30 maj 2013

Poznati reditelj i v.d. direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Miladinović nedavno je sa velikim uspehom na sceni HNK Osijek postavio „Normu" italijanskog kompozitora Vinčenca Belinija.

Mnogobrojni hrvatski štampani i elektronski mediji posvetili su ogromnu pažnju ovom delu, nastalom prema tragediji „Norma“ Aleksandra Sumea i motivima iz „Mučenika“ Fransoa-Renea de Šatobrijana, praizvedenom davne 1831. godine u čuvenoj milanskoj Skali.
Na premijernom izvođenju 24. maja, naslovnu ulogu pevala je gošća iz Italije Gabrijela Moriđi, a dan kasnije, na prvoj reprizi, publici u Osijeku predstavila se srpska umetnica - sopran Dragana Radaković.
Podsećajući da je u pitanju praizvođenje „Norme" u gradu na Dravi, kritičarka „Glasa Slavonije" Branka Ban, u tekstu pod naslovom „Bravo za dvije sjajne izvedbe", ocenila je da je u pitanju „povijesno uprizorenje... koje je uradila sjajna ekipa predvođena redateljem i scenografom Dejanom Miladinovićem".
„U Bellinijevoj Normi, dragulju belkanta, osjeća se posebnost osiječke postavke. Ova veličanstvena lirska tragedija, veliki je repertoarni zalogaj koji je majstor Bellini vjerojatno ostavio (a mi u Osijeku prepoznali) za neka druga vremena. Možda su ta vremena baš ova naša, sadašnja. Bravo na ideji i izvedbi", navodi Branka Ban.
Doajen hrvatske operske kritike Marija Barbieri, u tekstu "Napokon normalna režija romantične opere", između ostalog, istakla je da je „redatelj Dejan Miladinović, umjetnički ravnatelj beogradske Opere, s bogatim iskustvom –oko 160 produkcija, od kojih mnoge u Sjedinjenim Američkim Državama i na cijelom teritoriju bivše države, našao pravi omjer modernog i standardnog koji odgovara stilu i sadržaju jedne ranoromantične operne tragedije".
„Sam svoj scenograf opremio je scenu jednostavnim rješenjima i promjene mjesta događanja riješio vrlo živim, možda i preživim projekcijama. A što je najvažnije, izvrsno je riješio odnose među likovima, koji su bili vrlo dobro profilirani i vrlo dobro međusobno igrali... I razigrao je zbor koji je od uglavnom promatrača u takvim operama, postao jedan od sudionika radnje. Riješio se gotovo svih stereotipa, što nije nimalo laka zadaća kad je riječ o tom opernom žanru", ocenuje gospođa Barbieri.
„Bellinijeva glazba nesmetano je prosipala svoju jedinstvenu ljepotu. I svi su izvođači tome pridonijeli. A nije li prvenstvena dužnost izvođača, dakle posrednika, da stave u prvi plan autora i prenesu njegove vrijednosti onima koji su došli da ih prime? Pravi umjetnici rukovode se takvim shvaćanjima. Osječka „Norma" vrijedna je stepenica na tome putu ", zaključuje gospođa Barbieri svoj osvrt na portalu „Klasika.hr".
M.B.

Više o ovom događaju možete pročitati ako kliknete na sledeće linkove GLAS SLAVONIJE KLASIKA.HR GLAS SLAVONIJE GLAS SLAVONIJE