Vesti

Istaknuti reditelj Dejan Miladinović sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

14 avgust 2017

Istaknuti reditelj i nekadašnji direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Miladinović sahranjen je u ponedeljak 14. avgusta u u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu članova porodice, prijatelja i kolega.  
Biranim rečima, sa suzama u očima i velikom dozom pijeteta, od Miladinovića, koji je preminuo 2. avgusta u 69. godini, oprostio se reditelj, dramski pisac i član Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu Bratislav Braca Petković.
U Aleji zaslužnih građana počivaju i Miladinovićevi roditelji - otac Dušan (1924-2007), nekadašnji direktor i dugogodišnji dirigent Opere Narodnog pozorišta i majka Milica (1925-2015) - prvakinja Opere Narodnog pozorišta.
Miladinović je rođen 2. decembra 1948. godine u Beogradu.
Posle završene beogradske Klasične gimnazije, diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, na odseku za pozorišnu režiju u klasi Vjekoslava Afrića sa diplomskom predstavom "Jelisavetini ljubavni jadi" izvedenom u Ateljeu 212.
Titulu magistra teatroloških nauka stekao je na FDU u Beogradu sa tezom "Razvoj operske režije u Beogradu i Novom Sadu od 1919. do 1975. godine".
Bio je prvi reditelj Opere i Drame i dva puta umetnički direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kao i umetnički savetnik za velike scenske projekte Centra "Sava" u Beogradu.
Iz Novog Sada prešao je u Beograd gde je postavljen za reditelja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a na predlog i poziv celokupnog beogradskog operskog ansambla postao je umetnički direktor.
Na toj funkciji ostao je i tokom NATO bombardovanja uprkos brojnim pozivima koje je imao iz inostranstva.
Posle nekoliko godina postao je, opet po pozivu, umetnički direktor Opere i teatra "Madlenianum" u Beogradu.
Funkciju direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu obavljao je i u periodu od oktobra 2012. do septembra 2013. godine.
Miladinović je bio i profesor i umetnički direktor operskog pozorišta Medouz škole umetnosti na Južno-metodističkom univerzitetu u Dalasu (Teksas, SAD).
Bio je vanredni profesor glume i operskog studija na FMU u Beogradu i vanredni profesor glume i režije u Tornton školi za muziku na Univerzitetu Južne Kalifornije u Los Anđelesu.
Miladinović je reditelj koji je, u poređenju sa ostalim jugoslovenskim kolegama, realizovao najveći broj praizvođenja muzičko-scenskih dela domaćih kompozitora.
Pored režije bavio se i pisanjem libreta (Kuljerić - Moć vrline, Bruči - Prometej, Jevtić - Mandragola, Despić - Veseli popovi banatski, Frisina - In Hoc Signo...), komponovanjem muzike za dramske predstave i kreiranjem scenografija.
Dobitnik je i većeg broja značajnih profesionalnih priznanja i nagrada za svoja rediteljska ostvarenja te je tako jedini trostruki laureat prvih nagrada za režiju žirija jugoslovenske muzičke kritike na Festivalu kamerne opere i baleta "Anale" u Osijeku.
Miladinović je rediteljski postavio ukupno 158 predstava, uglavnom operskih - od Monteverdija do savremenih domaćih i inostranih kompozitora, u profesionalnim pozorištima bivše SFRJ (Beograd, Novi Sad, Skopje, Zagreb, Split, Osijek, Sarajevo) i u inostranstvu.
Samo u SAD i Kanadi imao je više od 60 operskih premijera (Njujork, Dalas, Baltimor, Honolulu, Atlanta, Milvoki, San Dijego, Sijetl, Kolumbus, Ostin, Nju Džersi, Los Anđeles, Detroit, Vinipeg, Nju Orleans, Vankuver, Edmonton...).
Sarađivao je sa brojnim slavnim imenima svetske operske scene.
Godine 2014. dobio je Plaketu Narodnog pozorišta u Beogradu za značajne aktivnosti u radu Nacionalnog teatra.
Komemoracija povodom smrti Dejana Miladinovića, biće održana početkom nove sezone u Narodnom pozorištu u Beogradu.
M.B.