Vesti

Novi trijumf „Uspavanke za Aleksiju Rajčić“ – četiri nagrade na festivalu u Aleksincu

27 novembar 2023

Na 11. „Festivalu prvoizvedenih predstava“ u Aleksincu, komad Narodnog pozorišta u Beogradu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, po tekstu Đorđa Kosića, u režiji Juga Đorđevića, osvojio je ukupno četiri od šest nagrada stručnog žirija.

Na ovoj manifestaciji, održanoj od 22. do 27. novembra pod sloganom „Juče, sutra, danas...”, Đorđe Kosić je dobio Gran pri „Slobodan Selenić“ za najbolji dramski tekst, „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ je proglašena za najbolju predstavu, Jugu Đorđeviću je pripala Nagrada za najboljeg reditelja, a Vanji Ejdus - Nagrada „Olga Ivanović“ za najbolju glumicu.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala činili su: dr Miroslav Radonjić, Goran Ibrajter i Biljana Nikolić.

U periodu od oktobra prošle godine, zajedno sa priznanjima iz Aleksinca, ova predstava izvanredne poetske vrednosti i čudesne lepote u kojoj se prepliću elementi tradicionalnog i brehtovskog teatra, osvojila je ukupno 18 nagrada, uključujući, između ostalog, i Nagradu za najbolju predstavu, proletos na Sterijinom pozorju (prvi put u istoriji da je Narodnom pozorištu u Beogradu, na našem najznačajnijem pozorišnom festivalu, pripalo to prestižno priznanje).

Galerija