Вести

Нови тријумф „Успаванке за Алексију Рајчић“ – четири награде на фестивалу у Алексинцу

27 новембар 2023

На 11. „Фестивалу првоизведених представа“ у Алексинцу, комад Народног позоришта у Београду „Успаванка за Алексију Рајчић“, по тексту Ђорђа Kосића, у режији Југа Ђорђевића, освојио је укупно четири од шест награда стручног жирија.

На овој манифестацији, одржаној од 22. до 27. новембра под слоганом „Јуче, сутра, данас...”, Ђорђе Kосић је добио Гран при „Слободан Селенић“ за најбољи драмски текст, „Успаванка за Алексију Рајчић“ је проглашена за најбољу представу, Југу Ђорђевићу је припала Награда за најбољег редитеља, а Вањи Ејдус - Награда „Олга Ивановић“ за најбољу глумицу.

Стручни жири овогодишњег фестивала чинили су: др Мирослав Радоњић, Горан Ибрајтер и Биљана Николић.

У периоду од октобра прошле године, заједно са признањима из Алексинца, ова представа изванредне поетске вредности и чудесне лепоте у којој се преплићу елементи традиционалног и брехтовског театра, освојила је укупно 18 награда, укључујући, између осталог, и Награду за најбољу представу, пролетос на Стеријином позорју (први пут у историји да је Народном позоришту у Београду, на нашем најзначајнијем позоришном фестивалу, припало то престижно признање).

Галерија