Vesti

Obrazloženje o izboru dobitnica za Nagradu ,,Petar Banićević” za 2018. godinu

13 mart 2019

Žiri u sastavu: Tanja Šljivar, v.d. direktorke Drame Narodnog pozorišta, Bojan Krivokapić glumac i prošlogodišnji dobitnik nagrade i Slavko Milanović, dramaturg, većinom glasova doneo je odluku da se Nagrada ,,Petar Banićević” ( koja se dodeljuje glumcu ili glumici starosne dobi do 40 godina života, koji su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme, te angažovani po osnovu ugovora o umetničkoj saradnji ili po nekom drugom honorarnom ugovoru u Narodnom pozorištu, za 2018. godinu) dodeli ravnopravno glumicama Suzani Lukić i Hani Selimović. Nagrada se sastoji od bronzanog reljefa sa profilom umetnika čije ime nosi i originalne plakete (umetnički rad Geroslava Zarića) i ne sadrži novčani deo.

Suzana Lukić je u repertoaru koji je ostvaren tokom kalendarske 2018. godine, ostvarila najveći broj uloga,  u kojima je pokazala širok dijapazon glumačkih sredstava i savremeni senzibilitet okrenut kolektivnoj glumačkoj igri, prvenstveno ulogom u predstavi Bolivud, a onda i ulogama  Danice u Ožalošćenoj porodici i  Adele u predstavi Dom Bernarde Albe.

Hana Selimović je svojim dramskim ulogama u prethodnih nekoliko sezona (Saša u predstavi Ivanov  i Anisja u Carstvu mraka, kao i u predstavi Carstvo nebesko), te iskazanim visokim stepenom profesionalizma u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu, pokazala da zaslužuje da postane i stalno zaposlena članica ansambla, čemu je, između ostalog, ova Nagrada i preporuka.

Žiri ovom prilikom želi da ukaže i na problem zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, koji se ne odnosi samo na Narodno pozorište, nego na  institucije kulture uopšte, jer uskoro, zbog ovog problema,  Nagradu ,,Petar Banićević“ neće imati ko da primi.