Vesti

ODRŽANA PRVA ČITAĆA PROBA SOFOKLOVE "ANTIGONE", PREMIJERA 14. DECEMBRA

8 oktobar 2012

Prva čitaća proba Sofoklove tragedije "Antigona" u režiji Jagoša Markovića, održana je u ponedeljak 8. oktobra, a premijera je planirana za 14. decembar na Velikoj sceni.

Umetničku i saradničku ekipu pozdravili su direktor Drame Molina Udovički Fotez i upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić koji je rekao da će nova uprava u punoj meri podržati jedan ovako veliki i značajan projekat.
- Nisam od onih koji misle da pozorište počinje od mene. Veoma sam srećan što je reč baš o ovoj premijeri, prvoj otkako sam seo u “vruću stolicu”. Maksimalno ćemo ispoštovati sve svoje obaveze i rokove u odnosu na ovu predstavu i njenu premijeru. "Antigona" se uklapa u sve ono što jeste Nacionalni teatar zato što je reč o jednom sjajnom, klasičnom tekstu. Sa ovakvim umetnicima, predstava je, jednostavno rečeno, osuđena na uspeh" - ocenio je Savić.
U kratkoj izjavi za medije, reditelj Marković je najavio da će se potruditi da napravi predstavu "za publiku, za narod... da to dođe do srca ljudi i do njihove duše".
- U “Antigoni” uprkos mraku, ima neke svetlosti. Jer, ova antička tragedija govori o svemu čega smo danas željni: pravdi, katarzi, istinskim vrednostima. Sofokle dolazi u naš čemer da nas na to podseti. Teoretičari ističu da je u “Antigoni” reč o sukobu između božanskog i ljudskog, ja bih rekao neljudskog i ljudskog. A treba se setiti ljudskosti... - ukazao je on.
Naslovna uloga poverena je Vanji Ejdus, a u podeli su i Dragan Mićanović (Kreont), Vjera Mujović (Ismena), Đurđija Cvetić (Hor), Mihailo Janketić (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Aleksandar Srećković (Glasnik), Aleksandra Nikolić (Euridika)...Marković će biti zadužen i za scenografiju, dramaturg je Molina Udovički Fotez, kostime će raditi Bojana Nikitović, dok će o scenskom govoru brinuti Ljiljana Mrkić Popović.
Antigona je tragedija iz petog veka pre Nove ere, a radnja je smeštena u antički grad Tebu, za vreme vladavine kralja Kreonta...
M.B.