Vesti

PREMIJERA SOFOKLOVE "ANTIGONE" NA MATIČNOJ SCENI 19. FEBRUARA

12 februar 2013

Sofoklova tragedija "Antigona" u režiji Jagoša Markovića, sa Vanjom Ejdus u naslovnoj ulozi, biće premijerno izvedena na matičnoj sceni u utorak 19. februara.

Predstava je premijerno odigrana 30. decembra 2012. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu umesto u matičnoj zgradi, zbog štete prouzrokovane požarom koji se u noći između 2. i 3. decembra dogodio na Velikoj sceni.
U međuvremenu, takođe u JDP-u, odigrane su i dve reprize ove drame u kojoj igraju i Dragan Mićanović (Kreont), Vjera Mujović (Ismena), Đurđija Cvetić (Hor), Mihailo Janketić (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Aleksandar Srećković (Glasnik), Sloboda Mićalović (Euridika), Momčilo Otašević (Hemon)...
Markovićeva postavka čuvenog bisera antičke književnosti iz petog veka pre Nove ere, urađena je u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv fašističkog razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti.
Sofokle, jedan od najznačajnijih predstavnika helenske tragedije, pored Eshila i Euripida, radnju je smestio u antički grad Tebu, za vreme vladavine kralja Kreonta...
Reditelj je kreirao scenografiju, kostime Bojana Nikitović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.
M.B.