Vesti

SOFOKLOVA TRAGEDIJA "ANTIGONA" PREMIJERNO IZVEDENA NA MATIČNOJ SCENI

19 februar 2013

Sofoklova tragedija "Antigona" u režiji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena na matičnoj sceni u utorak 19. februara.

Gledaoci su dugim aplauzom i uzvicima "bravo" pozdravili kompletan ansambl, koji je u ulozi plemenite heroine Antigone predvodila Vanja Ejdus. Lik okrutnog vladara Kreonta tumačio je Dragan Mićanović, a u podeli su bili i Vjera Mujović (Ismena), Đurđija Cvetić (Hor), Mihailo Janketić (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Aleksandar Srećković (Glasnik), Sloboda Mićalović Ćetković (Euridika), Momčilo Otašević (Hemon)...
Marković je i autor scenografije, metalne konstrukcije koja, kao i kostimi Bojane Nikitović, izbegava smeštanje u određeni prostor i vreme ove priče sa univerzalnom porukom. U borbi za grad Tebu poginila su, na suprotnim stranama, oba Antigonina brata. Novi vladar Kreont zabranjuje da se "dušmanin" Polinik sahrani po verskim običajima, ali ona to ipak čini, znajući da je kazna smrt, jer se rukovodi ljubavlju prema bratu i višim zakonima, a ne pravilima moćnika...
Markovićeva postavka čuvenog bisera antičke književnosti iz petog veka pre Nove ere, urađena je u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv fašističkog razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti.
Predstava je premijerno odigrana 30. decembra 2012. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu umesto u matičnoj zgradi, zbog štete prouzrokovane požarom koji se u noći između 2. i 3. decembra dogodio na Velikoj sceni.
U međuvremenu, dok se nisu sanirale posledice vatrene stihije u Narodnom pozorištu, 20. i 28. januara, takođe u JDP-u, na Velikoj sceni "Ljuba Tadić", odigrane su i dve reprize.
M.B.

Više o predstavi možete pročitati OVDE