Vesti

SOFOKLOVA TRAGEDIJA "ANTIGONA" PREMIJERNO IZVEDENA U JDP-u

27 decembar 2012

Ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu izveo je premijeru Sofoklove "Antigone", u režiji Jagoša Markovića, 30. decembra na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstava je odigrana u JDP-u umesto u matičnoj zgradi, zbog štete prouzrokovane požarom koji se u noći između 2. i 3. decembra dogodio na Velikoj sceni. Pre predstave mnogobrojnoj publici, u kojoj je bio i ministar kulture Bratislav Petković, obratio se v.d upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić i javno zahvalio JDP-u na ustupljenoj sali, jer u zgradi nacionalnog teatra još traje saniranje posledica požara. Savić je v.d. direktoru JDP-a Tamari Vučković Manojlović uručio Pečat Narodnog pozorišta u znak zahvalnosti za pomoć i podršku. On je istakao da se od svih koji su pomogli Narodnom pozorištu posle požara JDP posebno izdvaja zbog ustupanja prostora za premijeru "Antigone" jer, kako je rekao, mogućnost da se izvede predstava je sama suština pozorišta. Vučković se zahvalila na priznanju, podsetivši da je Narodno pozorište takođe izašlo u susret JDP-u kada je ono izgorelo i tada je na sceni nacionalnog teatra izvedeno "Bure baruta". Ona je naglasila da su ove dve kuće za veoma kratko vreme ostvarile izuzetno dobru saradnju i dodala da je solidarnost nešto što se kod instutucija kulture podrazumeva. 
Brojna publika nagradila je snažnim aplauzom brižljivo odabran glumački ansambl u kojem su uloge ostvarili Vanje Ejdus (Antigona), Dragan Mićanović (Kreont), Vjera Mujović (Ismena), Đurđija Cvetić (Hor), Mihailo Janketić (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Aleksandar Srećković (Glasnik), Sloboda Mićalović (Euridika), Momčilo Otašević (Hemon)...
Inače, ove dve Kuće su, ujedno, i jedina dva teatra u Beogradu u kojem je taj komad do sada izvođen - u Narodnom pozorištu 1925. i Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1951. godine. 
Markovićeva postavka čuvenog bisera antičke književnosti iz petog veka pre Nove ere, urađena je u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv fašističkog razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti. 
Sofokle, jedan od najznačajnijih predstavnika helenske tragedije, pored Eshila i Euripida, radnju je smestio u antički grad Tebu, za vreme vladavine kralja Kreonta...
Reditelj je kreirao scenografiju, kostime Bojana Nikitović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.
Tokom januara, predstava će imati reprizna izvođenja 20. i 28., takođe u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
M.B.