Vesti

SOFOKLOVA TRAGEDIJA "ANTIGONA", 14. MAJA, U OKVIRU MANIFESTACIJE „GRČKI VIKEND" U BEOGRADU

13 maj 2016

U okviru manifestacije „Grčki vikend" u Beogradu, u subotu 14. maja na Velikoj sceni (19,30) biće izvedena Sofoklova tragedija "Antigona" u režiji Jagoša Markovića, sa Vanjom Ejdus u roli plemenite heroine Antigone i Aleksandrom Srećkovićem Kuburom u ulozi okrutnog vladara Kreonta.
U ansamblu su i Vjera Mujović (Ismena), Predrag Ejdus (Hor), Mihailo Janketić (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Marko Janjić (Glasnik), Zorana Bećić (Euridika) i Momčilo Otašević (Hemon).
Marković je i autor scenografije, metalne konstrukcije koja, kao i kostimi Bojane Nikitović, izbegava smeštanje u određeni prostor i vreme ove priče sa univerzalnom porukom.
Sofokle, jedan od najznačajnijih predstavnika helenske tragedije, pored Eshila i Euripida, radnju je smestio u antički grad Tebu, za vreme vladavine kralja Kreonta...
Predstava se igra, prema prevodu Miloša Đurića, u stihu.
Manifestacija “Grčki vikend”, koja se prvi put organizuje u Beogradu, biće održana 14. i 15. maja na raznim lokacijama. Osmišljena je sa ciljem da predstavi grčku kulturu, muziku i gastronomsku ponudu u cilju povezivanja i jačanja već tradicionalno dobrih odnosa između Srbije i Grčke.
M.B.