Vesti

OTVORENA IZLOŽBA I ODRŽAN KONCERT POVODOM 90. ROĐENDANA PRIMADONE BISERKE CVEJIĆ

9 decembar 2013

Povodom 90. rođendana i 35 godina pedagoškog rada primadone i profesorke Biserke Cvejić, u ponedeljak 9. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba "Biserka Cvejić - Verdijeva heroina", a potom je na Velikoj sceni održan operski koncert "Profesorki s ljubavlju".

Povodom 90. rođendana i 35 godina pedagoškog rada primadone i profesorke Biserke Cvejić, u ponedeljak 9. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta otvorena je izložba "Biserka Cvejić - Verdijeva heroina", a potom je na Velikoj sceni održan operski koncert "Profesorki s ljubavlju".

Otvarajući izložbu, autor Dragan Stevović je podsetio da je Biserka Cvejić tokom svoje, kako je rekao, impresivne karijere, u periodu od 1951 do 1961. bila članica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. 
Tom prilikom, on je, između ostalog, rekao i da je ovo prilika da se "setimo i onih ljudi koji više nisu sa nama, a čije delovanje je bilo značajno za život i karijeru Biserke Cvejić".
Prema Stevovićevim rečima, među njima su Josip Rijavec, Oskar Danon, Bogdan Babić, Dragomir Radivojević, Ružica Savić, Ričard Svift i Dušan Cvejić.
Gospođa Cvejić se zahvalila prisutnima što su se odazvali u tako velikom broju i istakla da je veoma uzbuđena i srećna.
- Hvala svima na podršci. Vi ste (publika) deo moje sreće. Svaki vaš aplauz, svaka vaša ljubav, svaki vaš pogled... meni su punili srce i davali volju da živim dalje i da još više radim - rekla je gospođa Cvejić koja je pozdravljena burnim aplauzom. 
Pre nego što je otvorio izložbu, Stevović je pozvao prisutne da uživaju u audio snimku arije Eboli iz Verdijevog "Don Karlosa" u kojem je Biserka Cvejić gostovala 11. decembra 1965. godine na sceni Metropoliten opere u Njujorku.
Na izložbi, koja će biti otvorena do kraja februara 2014. godine, posetioci mogu da vide brojne fotografije, plakate, nagrade i lične predmete slavne umetnice koja je ostvarila 77 mecosopranskih uloga u skoro 1.800 predstava na scenama širom sveta.
Koncert "Profesorki s ljubavlju", u režiji Ivane Dragutinović Maričić i pod dirigentskom upravom Dejana Savića, otvoren je uvertirom "Letećeg Holanđanina" Riharda Vagnera.
U nastavku programa, publika u prepunoj sali uživala je u arijama i duetima iz popularnih operskih dela, koje su izvodili Svetlana Nestorov, Violeta Poleksić, Jelena Papić Čamdžić, Saša Štulić, Tanja Obrenović, Darija Olajoš, Miljenko Đuran, Ivana Dimitrijević, Aneta Ilić, Tamara Marković, Sofija Pižurica, Andreas Kordoba, Ana Jovanović, Ljubomir Popović, Vladimir Andrić, Nikola Kitanovski, Ivana Milašinović, Boris Trajanov, Milica Stojadinović, Irena Zarić, Snežana Stamenković i Sanja Kerkez.
Na kraju koncerta, članovi dečijeg hora "Horislavci", otpevali su slavljenici, koju su gledaoci pozdravili stojećim ovacijama, pesmu "Srećan rođendan".
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE

BIOGRAFIJA:
Biserka Cvejić, operska pevačica, pravi verdijanski mecosopran, rođena je 5. novembra 1923. u Krilu-Jesenice u Hrvatskoj.
Detinjstvo je provela u Belgiji, a pevanje diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Jospia Rijaveca.
Prvi nastup na sceni imala je 1950. na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Od 1951 do 1961. bila je članica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Godine 1961-1979. angažovana je u Bečkoj državnoj operi i tamo ostvarila 25 uloga i više od 370 scenskih nastupa.
Istovremeno je od 1975. do 1978. bila i član Zagrebačke opere. Ostvarila je antologijske kreacije Verdijevi uloga – Amneris (Aida) Acučene (Trubadur) i Eboli (Don Karlos) kao i Bizeove Karmen.
Po završetku karijere, radila je dvadeset godina kao profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Vodila je Operski studio u Operi i Teatru Madlenianum, kao i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Neki od njenih studenata, danas su, takođe operske zvezde na svetskim scenama: Željko Lučić, Milena Kitić, Svetlana Serdar, Boris Petronje...
S prefinjenim osećajem stila i savršenim vladanjem francuskim jezikom, Biserka Cvejić je izvanredno tumačila i operske likove francuskih kompozitora.
Od 1961 do 1967. redovno je gostovala u Metropoliten operi u Njujorku – pozornici njenih najvećih uspeha i priznanja.
Pevala je u milanskoj Skali, u „Areni“ u Veroni, napuljskom „San Karlu“, londonskom Kovent Gardenu, Boljšoj teatru u Moskvi, Teatru „Kolon“ u Buenos Airesu.
Sa grupom italijanskih pevača "Lirica Italiana" u operi Don Karlos gostovala je 1967. u Japanu. Ta predstava je snimljena i izdata na VHS.
S posebnim uspehom pevala je i Šarlotu u Masneovom Verteru, Preciozilu u Verdijevoj Moći sudbine, Dalilu u Samsonu i Dalili Sen Sansa, Princezu de Bujon u Čileinoj Adrijani Lekuvrer i Đulijetu u Ofenbahovim Hofmanovim pričama.
Odlikuje se lepim, ujednačenim, snažnim i toplim glasom, sigurnih visina, vrhunskom muzikalnošću i izrazitim osećajem za muzičko-scensku karakterizaciju likova.
Bila je član žirija na takmičenjima solo pevača u Srbiji, nekadašnoj Jugoslaviji i inostranstvu.
Dobila je brojne nagrade, od 2001. godine nosilac je i najvišeg francuskog odličja – Legije časti kao i Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije 2007.
Povodom Dana Univerziteta umetnosti u Beogradu 2011. godine dodeljeno joj je zvanje profesor emeritus.