Vesti

Petoro mladih primljeno u stalni radni odnos u Narodnom pozorištu u Beogradu

8 septembar 2022

Narodno pozorište u Beogradu, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije primilo je u stalni radni odnos troje mladih glumaca, jednog garderobera i jednog maskera/vlasuljara.

Na konferenciji za novinare, održanoj tim povodom 8. septembra u foajeu Druge galerije, v.d. upravnika Svetislav Goncić istakao je da je Narodno pozorište u Beogradu posvećeno stvaranju vrhunske umetnosti i samim time negovanju i usavršavanju postojećih kao i kreiranju novih generacija umetnika.

„Ta radna mesta podrazumevaju nastavljanje tradicije i sve ono što nacionalni teatar nosi sa sobom kao kulturno nasleđe, ali sa novim mladim ljudima kao nosiocima budućeg repertoara. Zato su nova radna mesta za nas od krucijalnog značaja i ovom prilikom zahvaljujemo republičkoj Vladi, a pre svega Ministarstvu kulture na maksimalnoj podršci da se to prepozna… Dobro je znati da smo deo jednog šireg plana revitalizacije kulturološkog prostora u našoj zemlji i drago mi je da to možemo i da sprovodimo, polako, ali sigurno”, rekao je Goncić.

U stalni radni odnos, na neodređeno vreme, iz umetničkog sektora primljeni su glumci Petar Strugar, Vučić Perović i Nina Nešković, a iz tehničkog – garderober Staša Mandić i masker/vlasuljar Nataša Lunja.

Pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić ocenio je da resorno ministarstvo u svom radu teži ka stvaranju najboljih rešenja i najavio da će Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ubuduće ulagati maksimalan napor za poboljšanje postojeće situacije ne samo u pozorištima, nego i u kulturi uopšte.

Predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Filip Bojić pozdravio je odluku o otvaranju novih radnih mesta u nacionalnom teatru i podsetio da telo na čijem se čelu nalazi, već nekoliko godina insistira na tome da se umetnički ansambli u sva tri sektora podmlade.

Bojić je dodao da su, prema njegovom mišljenju, Petar Strugar, Vučić Perović i Nina Nešković „izuzetni mladi glumci koji će, u svakom slučaju, predstavljati budućnost nacionalnog teatra”.

Upravo primljeni mladi članovi Narodnog pozorišta izrazili su ogromno zadovoljstvo što su postali deo jedne od najznačajnijih pozorišnih institucija u našoj zemlji i istakli da će svojim radom i zalaganjem opravdati ukazano poverenje.