Vesti

Povratak operskih predstava na scenu Narodnog pozorišta: izvedene scene iz opera „Aida“, „Karmen“, „Boemi“ i „Trubadur“

8 maj 2021

U scenama  iz opera „Aida“, „Karmen“, „Boemi“ i „Trubadur“ pod simboličnim nazivom „NESSUN DORMA... SUONA LA MUSICA DIVINA“ (NIKO NE SPAVA...SVIRA BOŽANSKA MUZIKA), izvedenim 8. maja na Velikoj sceni nastupio je ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovaj operski događaj uz učešće solista, Orkestra i Hora Opere, pod dirigentskom upravom Dejana Savića i u režiji Ivane Dragutinović Maričić, predstavio je segmente iz pomenutih opera.

Posle Verdijeve „Travijate“, koja je izvedena  22. aprila kao prva operska predstava u celini sa celokupnim solističkim ansamblom, Horom i 17 članova Orkestra, nakon pauze od 14. meseci nastale usled izbijanja pandemije korona virusa, ansambl Opere Narodnog pozorišta nastavlja da se prilagođava aktuelnoj situaciji u skladu sa merama koje propisuje Krizni štab.

Na ovaj  način naši umetnici nastoje i istrajavaju u nameri da svojoj vernoj publici vrate predstave koje su sastavni deo aktuelnog repertoara Opere.

Program je bio koncipiran tako da se u skladu sa epidemiološkom situacijom i uz poštovanje pravila izvedu segmenti iz opera, odnosno čitave  scene sa kostimiranim solistima, članovima Hora i Orkestrom na sceni.

Iz Pučinijevih „Boema“ Dušan Plazinić i Aleksandra Stamenković izveli su scenu iz prvog čina, a iz Bizeove „Karmen“, prikazan je treći čin, sa Aleksandrom Angelov, Ivankom Raković Krstonošić, Ivanom Živadinović i Nevenom Bridžen.

U nastavku događaja, iz Verdijeve „Aide“, izveden je drugi i treći čin, uz učešće Ane Rupčić, Aleksandra Stamatovića i Nataše Jović Trivić, dok je samo finale programa bilo rezervisano za scene iz prvog i drugog čina opere „Trubadur“ Đuzepea Verdija gde su nastupili Jasmina Trumbetaš Petrović, Dragutin Matić, Dušan Plazinić, Nenad Jakovljević i Isidora Stevanović.

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.