Vesti

Poziv za prijave za petu generaciju programa „Mladi pozorišni eksperti“

3 oktobar 2023

Narodno pozorište u Beogradu i organizacija Tri groša pozivaju mlade starije od 13 godina da se priključe petoj generaciji polaznika programa Mladi pozorišni eksperti
 
Da li imaš više od 13 godina i tvoj idealni izlazak sadrži i odlazak u pozorište? Da li bi češće išao i išla u pozorište kada bi imao i imala ekipu za to? Da li voliš da sa drugima deliš utiske o predstavama i veruješ da to obogaćuje tvoje iskustvo? Prijavi se na program Mladi pozorišni eksperti! 
 
Konkurs je otvoren do 13. oktobra. Formular za prijavu se nalazi na ovom LINKU.
Program se sastoji iz grupnih odlazaka u pozorište i diskusija nakon odgledanih predstava, kao i vežbi kritičkog i kreativnog mišljenja. Program je u potpunosti besplatan za učesnike i održavaće se tokom školske 2023/24 godine.

Radionice moderiraju pozorišne rediteljke Ana Pinter i Ana Konstantinović, sa podrškom kolega sa institucionalne i nezavisne umetničke scene. 
 
Mladi pozorišni eksperti je platforma za susretanje mlade pozorišne publike i pozorišnih autora i profesionalaca sa lokalne scene. Ciljevi programa su razvoj, osnaživanje i ohrabrivanje kritičkog i kreativnog mišljenja, podsticanje kulturnih potreba i navika kod mladih i ostvarivanje direktnog dijaloga između pozorišnih autora i mlade publike. 

Program Mladi pozorišni eksperti održava se već pet godina u Narodnom pozorištu u Beogradu i kroz njega je prošlo preko 120 tinejdžera i mladih iz Beograda i drugih gradova. 

Tokom 2023. godine Mladi pozorišni eksperti su se predstavili široj javnosti sa izvedbenim predavanjem U našoj pećini koje je izvedeno 11. juna na sceni Raša Plaović. 

Metode i rezultate svog istraživačkog i kreativnog rada predstavili su takođe i na međunarodnoj naučnoj konferenciji SHAKIN’ - In from the margins – Sharing footnotes of subaltern knowledge and practices: Questioning North-South relations and ethics of international collaboration, u okviru programske celine „Artist talks" u junu 2023. u Rektorskoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu. Učesnici programa su inspirisali prisutne svojim iskustvima koje su stekli tokom učešća u programu. Konferenciju su organizovali Unesko Katedra za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu u saradnji sa Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije. 
Osim toga, o iskustvima u programu i radu na izvedbenom predavanju, polaznici Mladih pozorišnih eksperata govorili su i u okviru festivala međunarodne asocijacije IDEA (Međunarodna organizazcija za dramu u obrazovanju) Together we go on

Predstoji predstavljanje programa i razgovor o izvedbenom predavanju U našoj pećini u okviru BITEF polifonije, 9. oktobra 2023. u panelu Zašto škola, zašto pozorište, koji je deo  programa Ugledni dijalozi