Vesti

PREDSEDNIŠTVO UDUS - a USTUPILO MUZEJU NEKOLIKO PREDMETA IZ SVOG VLASNIŠTA

4 februar 2011

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) ustupilo je Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu nekoliko predmeta iz svog vlasništva koji su nekad pripadali Mati Miloševiću, Nevenki Urbanovoj i Radomiru Raši Plaoviću.

Na ceremoniji održanoj u muzeju u petak 4. februara, zapisnik o primopredaji i ugovor o ustupanju predmeta na korišćenje potpisali su predsednica UDUS – a Ljiljana Đurić i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović.
Među eksponatima, u okviru stalne postavke, izloženi su Miloševićev zlatni „Dobričin prsten“, par crnih satenskih rukavica Urbanove, Plaovićeva četka za šminku, privatna muštikla, tabakera, brojanica iz predstave „Koštana“, lula iz drame „Glembajevi“ i muštikla iz Kaira koju mu je poklonio Miroslav Čangalović.
Odluka da predmeti budu na raspolaganju muzeju, ali da ostanu u trajnom vlasništvu udruženja, doneta je jednoglasno na sednici UDUS – a, održanoj 23. januara.
Zahvaljujući se gospođi Đurić i UDUS – u na tom činu, Đurović je obećao da će svi predmeti troje velikih umetnika koji su bili vezani za Nacionalni teatar „biti brižno čuvani“. On je napomenuo da se trenutno radi na formiranju zbirke eksponata i istakao da muzej dnevno obiđe oko 150 posetilaca što je, kako je ocenio, impozantna cifra.
- Ova kuća i ovaj muzej otvoreni su za sve srodne muzeje i za sve one institucije koje na bilo koji način imaju vezu sa Narodnim pozorištem. Ja sam uveren da ćemo u bliskoj budućnosti, kako smo se već dogovarali gospođa Đurić i ja, imati i jednu zajedničku izložbu u delu muzeja koji je predviđen za tematske izložbe. Verujem da se ta saradnja neće završiti na tome, jer ćemo uskoro u muzeju imati i promociju jedne značajne knjige - najavio je Đurović i izrazio nadu da će Narodno pozorište i udruženje „u budućnosti imati i zajedničke izdavačke poduhvate“.
Napominjući da su svo troje umetnika, čiji su predmeti ustupljeni muzeju, bili članovi nekadašnjeg Udruženja glumaca Kraljevine Jugoslavije, a čiji je naslednik UDUS, Ljiljana Đurić je kazala da je „ovo bio jedan potpuno normalan čin“.
- Udruženje će nastaviti i ubuduće da sve ono što je vezano, ne samo za glumce, nego i za reditelje, pokušati da očuva i da sačuva za budućnost – dodala je ona.
Podsećajući da se Muzej Narodnog pozorišta, koji je od otvaranja 22. novembra prošle godine posetilo nekoliko hiljada ljudi, pre svega bavi ljudima, a ne predmetima, kustoskinja Zorica Janković je ukazala da je „celokupna težnja i pristup ove značajne kulturne ustanove da publiku navede na razmišljanje i da nam se posetilac vrati“.
M.B.