Vesti

U MUZEJU ODRŽANA MODNA REVIJA “DOTERANE ZA POZORIŠTE“

21 mart 2011

Modna revija „Doterane za pozorište“, autorke Milene Radović, održana je u sredu 23. marta u Muzeju Narodnog pozorišta.

Uvod u ovaj događaj, koji je privukao veoma veliku pažnju publike i medija, počeo je numerom “O sole mio” u izvođenju prvakinje Opere Sanja Kerkez, a potom se prisutnima obratila kustoskinja Muzeja Zorica Janković koja je podsetila da je ta ustanova, od kada je otvorena 22. novembra prošle godine, za veoma kratko vreme, poštujući osnovne principe muzeologije i osobenosti tematike, uspela da publici ponudi i prikaže ono što je i očekivala.
Jankovićeva je precizirala da je reč o istorijskom pregledu razvoja svih segmenata pozorišne umetnosti ostvarivane u Nacionalnom teatru, u meri koja odgovara njenom kolektivnom sećanju, gde su u prvom planu vrsni pozorišni stvaraoci predstavljeni kroz fotografije, dokumenta, slike, crteže, kostime, scenske predmete...
- Boraveći u ovom prostoru, u to ste se mogli i sami uveriti. Ali, naša je želja da uspostavimo i komunikaciju sa publikom i da imamo “živi” muzej. Dosadašnji broj posetilaca govori da smo u tome i uspeli. Večeras se bavimo savremenošću, a o njoj je Gustav Pauli, jedan od najvećih svetskih muzeologa, jednom prilikom rekao: “Savremenost spada u najneposrednije i najlepše zadatke muzeja”. A, u neko buduće vreme, za istraživače istorije našeg Nacionalnog teatra, pored štampanih i elektronskih zapisa o izvedenim predstavama i pozorišnim stvaraocima, od velike važnosti biće i informacije o ambijentu u kojem su one stvarane – kazala je Jankovićeva.
Prema njenim rečima, danas kada se preko starih fotografija upoznajemo sa izgledom znamenitih pozorišnih stvaralaca, nezaobilazna je i naša percepcija stila njihovog odevanja, koja neminovno, u sadejstvu sa likom, gradi našu ukupnu sliku o njima.
- Muzej Narodnog pozorišta večeras priređuje živu izložbu savremenog odevanja autorke Milene Radović pod nazivom “Doterane za pozorište”. Milena, kao diplomirani istoričar i modni dizajner, ima iza sebe već deset realizovanih modnih projekata prikazanih u okviru nedelje mode “Fashion selection”. Ona najbolje zna da će večerašnja promocija njene kolekcije, namenjene pozorišnim stvaraocima i onima koji pohode pozorište, imati najbolji spoj njene dve najveće profesionalne ljubavi, istorije i mode, u ovom muzeju koji teži da pored istorije Nacionalnog teatra, bude i trezor njegove svakidašnjice – rekla je ona. 
Modele su, praćene objektivima brojnih fotoreportera i kamermana, predstavile umetnice iz Nacionalnog teatra - prvakinja Opere Sanja Kerkez, glumice Bojana Stefanović i Jelena Helc i balerine Aleksandra Bibić, Olga Olćan i Drina Pešić.
U ime njih, publici se na podršci i aplauzu zahvalila Pešićeva, dok je Milena Radović istakla da je cilj ovog performansa bio da se “vrati onaj stari sjaj ovakvim ustanovama od izuzetnog kulturnog značaja kao što je Narodno pozorište”.
- Negde se malo izgubila ona lepa navika da se zaista doteramo za pozorište, ne samo za premijere, nego i za druge predstave. Pokušali smo ovom prilikom da vratimo tu kulturu savremenog odevanja u ovakvim ustanovama – rekla je autorka modne revije.
M.B.