Vesti

REVIJA PREDSTAVA „STERIJI U ČAST“ OD 8. OKTOBRA DO 1. NOVEMBRA

28 septembar 2015

Po uzoru na prošlogodišnju uspešnu manifestaciju „Nušiću u čast“, Narodno pozorište će od 8. oktobra do 1. novembra, u znak sećanja na jednog od najznačajnijih srpskih dramskih autora 19. veka Jovana Steriju Popovića, a povodom premijere njegove komedije naravi „Rodoljupci“, organizovati reviju predstava „Steriji u čast“.
U tom periodu, publika će na obe scene moći da pogleda više predstava, nastalih po njegovim delima, sa repertoara Nacionalnog teatra i pozorišta iz Zrenjanina, Bečeja, Novog Sada i Tuzle, dok će u Muzeju Narodnog pozorišta biti održan razgovor o knjizi „Sterija u Narodnom pozorištu – vodič kroz teatrografsku građu”.
Revija će biti otvorena u četvrtak 8. oktobra na Velikoj sceni (19,30) komedijom „Kir Janja“ u režiji Egona Savina.
Glumačku ekipu ove kultne predstave, koja će te večeri biti izvedena 222. put, (premijera je održana 25. decembra 1992. godine) predvodiće Predrag Ejdus u naslovnoj ulozi Kir Janje - negativnog komičnog junaka kojem je strast prema novcu deformisala ljudski lik.
U podeli su i Nada Blam (Juca), Milena Đorđević (Katica), Lepomir Ivković (Mišić), Milenko Pavlov (Kir Dima), Boško Puletić (Petar) i Jovo Bosnić (Pandur).
Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina gostovaće 11. oktobra (20,30) na Sceni „Raša Plaović“ sa predstavom „Imanje i njemanje“ rađenoj prema Sterijinim dramoletima u režiji Anđelke Nikolić.
Klasično delo srpske dramske književnosti o dvojici prevaranta koji dolaze u jednu kuću gde njihove izmišljotine bivaju prihvaćene kao istina, a oni se nadmeću ko će više i ubedljivije da laže – “Laža i paralaža“ publika će moći da vidi u dve različite postavke, takođe, na Sceni „Raša Plaović“, 20. i 21. oktobra (20,30).
U predstavi, u režiji Juga Radivojevića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, (premijera 25.03.2006.) igraju Boris Komnenić, Zorana Bećić, Stefan Buzurović, Milan Gutović, Nebojša Dugalić i Dobrila Ćirković. Narednog dana, ovu svevremenu priču o izneverenim snovima i nadama, u postavci Žanka Tomića,  izvešće glumci Gradskog pozorišta Bečej.
Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostovaće 24. oktobra („Scena Raša Plaović“, 20,30) sa predstavom "Džandrljiv muž ili koja je dobra žena". Ova komedija, u režiji Radoja Čupića, premijerno je izvedena 4. marta 2005. godine, a u međuvremenu, osvojila je više domaćih i regionalnih nagrada.
Premijera “Rodoljubaca”, u režiji Andraša Urbana zakazana je za 30. oktobar (19,30) na Velikoj sceni (pretpremijera 29.10.), a u podeli su Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal), Bojan Krivokapić (Skoroteča)...
Iste večeri, u 18 časova, u Muzeju Narodnog pozorišta biće održan razgovor o knjizi „Sterija u Narodnom pozorištu – vodič kroz teatrografsku građu”, autorke Jelice Stevanović.
Knjiga je objavljena u ediciji „Iz istorije Narodnog pozorišta“ u martu 2006. godine, a povodom 200-godišnjice Sterijinog rođenja i 150 od njegove smrti.
Poslednjeg dana manifestacije, 1. novembra, na Velikoj sceni biće održana prva repriza "Rodoljubaca" (19,30), a na Sceni “Raša Plaović” (20,30) Narodno pozorište Tuzla gostovaće sa predstavom “Pokondirena tikva” u režiji Aide Bukvić.
M.B.