Vesti

REVIJA PREDSTAVA "NUŠIĆU U ČAST" OD 5. OKTOBRA DO 3. NOVEMBRA

23 septembar 2014

U znak sećanja na čuvenog srpskog književnika, komediografa, novinara i diplomatu Branislava Nušića, a povodom 150 godina od njegovog rođenja (20. oktobar 1864., / 8. oktobar po julijanskom kalendaru), u Narodnom pozorištu u Beogradu biće održana revija predstava „Nušiću u čast".
U periodu od 5. oktobra do 3. novembra, publika će na obe scene moći da pogleda više predstava, nastalih po njegovim delima, sa repertoara Nacionalnog teatra i pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice, dok će u Muzeju Narodnog pozorišta biti održano nekoliko prigodnih programa.
Revija će biti otvorena u nedelju 5. oktobra (19,30) na Velikoj sceni komedijom "Gospođa ministarka", u režiji Jagoša Markovića koji je naslovnu ulogu poverio Radmili Živković.
U ovoj predstavi, koja će biti na repertoaru i 2. novembra, igraju i Gojko Baletić (Sima Popović), Olga Odanović (Dara), Marko Janjić (Raka), Aleksandar Srećković (Čeda Urošević), Andreja Maričić (Dr Ninković), Branko Vidaković (Ujka Vasa), Dobrila Stojnić (Tetka Savka), Anđelka Milivojević (Tetka Daca), Duško Premović (Pera Kalinić), Panta (Radovan Miljanić), Bojana Bambić (Soja), Branko Jerinić (Teča Jakov), Darko Tomović (Sava Mićić), Pavle Jerinić (Pera Pisar), Ivan Nikolić (Bistro dete/ Žandar), Dejana Miladinović (Anka), Milena Đorđević (Učiteljica) i Nikola Lazović (Nikaragua).
Iste večeri, na Sceni "Raša Plaović" (20,30), publika će moći da pogleda predstavu "Narodni poslanik" u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, a dan kasnije, na istoj sceni, gostovaće Šabačko pozorište sa "Ožalošćenom porodicom".
Jednu od najpopularnijih Nušićevih komedija - "Gospođu ministarku", 19. oktobra (19,30) na Velikoj sceni, odigraće i glumački ansambl Srpkog narodnog pozorišta iz Novog Sada koji će, u ulozi Živke Popović, predvoditi Lidija Stevanović.
Narednog dana, 20. oktobra, na 150 godišnjicu rođenja slavnog srpskog komediografa, na Sceni "Raša Plaović" (20,30) biće premijerno izvedena njegova drama "Knjiga druga" (reprize 21. i 29. oktobra) u režiji Anđelke Nikolić koja je uloge poverila Neli Mihailović (Rajna Maretić Dolska, prvakinja dramska), Zlatiji Ivanović (Ida Podgradska, dramska subreta), Mariji Bergam k.g. (Mira, početnica i učenica Rajnina), Srđanu Karanoviću k.g. (Ljubavnik), Gojku Baletiću (Gospodin Teodor), Bojanu Krivokapiću (Dramski pisac), Andreji Maričiću (Urednik „Komedije“), Danijeli Ugrenović (Kritičarka revije „Novi horizont“) i Predragu Miletiću (Kritičar žurnala „Jutro“).
U sredu 22. oktobra, na istoj sceni, Pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" gostovaće sa predstavom "Kabare Nušić" po motivima Nušićevih dela.
Sutradan, 23. oktobra, u Muzeju Narodnog pozorišta, biće održana promocija knjige Raška V. Jovanovića "Branislav Đ. Nušić - život i delo", koju je objavio Službeni glasnik.
Komedija "Pokojnik", koju je Egon Savin postavio u beogradskom Narodnom pozorištu 2009. godine, biće na repertoaru Velike scene iste večeri u 19,30 časova.
U podeli su Nebojša Kundačina (Pavle Marić), Darko Tomović (Milan Novaković), Predrag Ejdus (Spasoje Blagojević), Branko Jerinić (Gospodin Đurić), Bojan Krivokapić (Ljubomir), Aleksandar Đurica (Anta), Ljubomir Bandović (Mladen Đaković), Miloš Đorđević (Mile), Boris Pingović (Aljoša), Radovan Miljanić (Adolf Švarc), Nataša Ninković (Rina), Zoran Ćosić (Agent), Anđelka Ristić (Marija), Ivana Šćepanović (Sofija) i Milan Šavija (Žandar).
U okviru novog ciklusa "Čitalište", u utorak 28. oktobra (18,00), u Muzeju Narodnog pozorišta, glumac Nacionalnog teatra Zoran Ćosić i njegova supruga, oboista Simfonijskog orkestra RTS -a, Nina Ćosić dočaraće govorom i muzikom, svet Nušićevih malo poznatih ''Pripovedaka jednoga kaplara''.
U subotu 1. novembra, na Velikoj sceni, biće izvedena predstava "Doktor Nušić", po Nušićevoj komediji "Dr", u režiji Kokana Mladenovića i u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.
Revija će biti završena dva dana kasnije, u ponedeljak 3. novembra. U Muzeju Narodnog pozorišta, u 18,30 časova biće otvorena izložba "Branislav Nušić - upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902), koju su priredile Mirjane Odavić i Jelice Stevanović.
Potom, na Velikoj sceni (19,30), ansambl Drame Nacionalnog teatra u Beogradu odigraće "Narodnog poslanika" u režiji Saše Gabrića koji je glavne uloge poverio Borisu Komneniću (Jevrem Prokić) i Radmili Živković (njegova žena Pavka).
U ovoj komediji čija se radnja dešava u vremenu kada je i napisana, 1883. godini, igraju i Kalina Kovačević (Danica, njihova kći), Milenko Pavlov (Spira, Jevremov pašenog), Olga Odanović (Spirinica), Branislav Tomašević (Ivković, advokat), Anastasia Mandić (Gospa Marina, njegova tetka), Dimitrije Ilić (Sekulić, policijski pisar), Lepomir Ivković (Jovica Jerković), Predrag Miletić (Sima Sokić), Branko Vidaković (Sreta), Radovan Miljanić (Mladen, pokućar Jevremov), Saša Kuzmanović (Građanin I), Ivan Zablaćanski (Žandar), Ilija Pavlović (Harmonikaš)...
Od 20,30 časova, na Sceni "Raša Plaović", glumci Narodnog pozorišta iz Subotice izvešće komediju "Mister dolar".
M.B.

Promotivni spot "Nušiću u čast - revija predstava u Narodnom pozorištu" možete pogledati OVDE

Promotivni spot "Nušiću u čast - prepiska" možete pogledati OVDE

IZVEŠTAJ SA KONFERENCIJE ZA NOVINARE ODRŽANE 3. OKTOBRA U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA

U znak sećanja na čuvenog srpskog književnika, komediografa, novinara i diplomatu Branislava Nušića, a povodom 150 godina od njegovog rođenja u Narodnom pozorištu u Beogradu biće održana revija predstava "Nušiću u čast".
U periodu od 5. oktobra do 3. novembra, publika će na obe scene moći da pogleda više Nušićevih predstava sa repertoara kako Nacionalnog teatra tako i iz pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice, najavljeno je na konferenciji za novinare, održanoj u petak 3. oktobra u Muzeju Narodnog pozorišta.
V.d. upravnika Nacionalnog teatra Dejan Savić ocenio je da je ovo veoma ambiciozan projekat koji je spontano zamišljen, a da se uspostavilo da je veoma lep i zanimljiv.
"Čeka nas mesec dana uživanja", najavio je on i dodao da je veliko zadovoljstvo igrati Nušića mesec dana, ali i velika odgovornost, jer bez tog komediografa ne može da se zamisli pozorišni repertoar.
On je podsetio da je dao inicijativu da se Velika scena Nacionalnog teatra nazove po Branislavu Nušiću, ali da ni on, niti Narodno pozorište ne mogu doneti tu odluku, jer žele da sprovedu anketu kako bi videli šta građani, kao i stručna javnost misli o tome.
"Radi se i velikom stvaraocu, velikoj ustanovi kulture i to mora da bude zajednička odluka", napomenuo je Savić.
Upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Milosavljević istakao je da je logično to da je upravo Nušić tačka koja spaja teatre iz Srbije pošto je on "kamen temeljac naše dramatrurgije".
Direktori i predstavnici pozorišta koji gostuju na beogradskoj sceni složili su se da im je to velika čast, a Savić se nadovezao time da bi mogli svake godine da organizuju ovakvo, centralizovano, okupljanje.