Vesti

NA VELIKOJ SCENI ODRŽANA REVIJA „MODA I OPERA" RENATA BALESTRE

24 april 2015

Modna revija proslavljenog italijanskog modnog kreatora, dizajnera i kostimografa Renata Balestre pod nazivom „Moda i opera”, u organizaciji Modne agencije „Fabrika" i pod pokroviteljstvom kompanije „Telegrup” i Narodnog pozorišta u Beogradu, održana je u petak 24. aprila na Velikoj sceni.
U okviru programa, koji je, arijom "Habanere" iz Bizeove opere "Karmen", otvorila prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jadranka Jovanović, prikazano je oko 160 modela.
Revija je bila sastavljena iz nekoliko delova i obuhvatila je segment posvećen operskoj muzici, izložbu kostima iz opere „Pepeljuga” Đoakina Rosinija, svetsku premijeru Balestrine najnovije kolekcije, kao i retrospektivu cele njegove karijere, od sedamdesetih godina prošlog veka, do danas.
Balestra - ikona modne industrije i jedno od najvećih imena iz prvih generacija modnih gurua, u našem nacionalnom teatru dizajnirao je kostime za pomenutu operu, koja je pod upravom maestra Dejana Savića, u režiji Jagoša Markovića i sa Jadrankom Jovanović u naslovnoj ulozi, premijerno izvedena 17. oktobra 1998. godine.
Na kraju programa, v.d. upravnika Dejan Savić uručio je Balestri Pečat Narodnog pozorišta u Beogradu koji se dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Nacionalnog teatra.
Tom prilikom Savić je, između ostalog, istakao da je Beograd danas, zahvaljujući gospodinu Balestri, “bio deo sveta, ne samo sveta mode, nego sveta ljubavi i sveta umetnosti, u najlepšem značenju te reči”.
"Zbog toga što je uvek pokazivao ogromnu ljubav prema Narodnom pozorištu, Beogradu, Srbiji i svim njenim građanima, Narodno pozorište ima to zadovoljstvo da ga nagradi Pečatom Narodnog pozorišta - svojim najvećim priznanjem", rekao je Savić.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE